donderdag, 22 oktober, 2020 Meer dan de helft van de melkveehouders die gemengd voeren, voegt water toe om voerselectie aan het voerhek te voorkomen. Maar hoe bepaal je de optimale hoeveelheid toe te voegen water? Voercoöperatie ForFarmers introduceert daarvoor de aanpak AbsorptieCapaciteit (AbC), waarbij rekening wordt gehouden met het waterabsorberend vermogen van de diverse voerproducten die in het rantsoen gaan. Waterabsorberend vermogenTot nu toe wordt de hoeveelheid toe te voegen water gebaseerd op het drogestofpercentage van het rantsoen. Recent onderzoek van ForFarmers stelt dat als je daarnaast óók rekening houdt met het waterabsorberend vermogen van de producten in het rantsoen, je nog nauwkeuriger kunt bepalen hoeveel water toegevoegd moet worden om de beste plak te krijgen. Verhogen voereficiëntieBertho Boswerger, innovatiemanager bij ForFarmers: ‘Bietenpulp en sojahullen nemen meer water op dan raapschroot en graskuil neemt meer water op dan mais. Omdat iedere kuil een andere samenstelling heeft, berekenen we de AbC voor iedere gras- en maiskuil.’ Volgens Boswerger is de juiste hoeveelheid water toevoegen belangrijk omdat bij te weinig water het rantsoen minder plakt en er voerselectie ontstaat. Dit is een risico voor zowel de diergezondheid als de melkproductie en de gehalten in de melk. Te veel water zorgt juist weer voor een daling in de voeropname en leidt daarnaast tot onnodige belasting van de voermengwagen en een aanzienlijk hoger brandstofverbruik. Volgens ForFarmers kan door een optimale hoeveelheid water in het rantsoen een tot 0,05 punt hogere voereficiëntie worden gerealiseerd, goed voor een extra voerwinst van 125 euro per koe per jaar.
0 reacties
|
Kengetal voor optimale hoeveelheid water in tmr-rantsoen
Meer dan de helft van de melkveehouders die gemengd voeren, voegt water toe om voerselectie aan het voerhek te voorkomen. Maar hoe bepaal je de optimale hoeveelheid toe te voegen water?
Voercoöperatie ForFarmers introduceert daarvoor de aanpak AbsorptieCapaciteit (AbC), waarbij rekening wordt gehouden met het waterabsorberend vermogen van de diverse voerproducten die in het rantsoen gaan.
Waterabsorberend vermogen
Tot nu toe wordt de hoeveelheid toe te voegen water gebaseerd op het drogestofpercentage van het rantsoen. Recent onderzoek van ForFarmers stelt dat als je daarnaast óók rekening houdt met het waterabsorberend vermogen van de producten in het rantsoen, je nog nauwkeuriger kunt bepalen hoeveel water toegevoegd moet worden om de beste plak te krijgen.
Verhogen voereficiëntie
Bertho Boswerger, innovatiemanager bij ForFarmers: ‘Bietenpulp en sojahullen nemen meer water op dan raapschroot en graskuil neemt meer water op dan mais. Omdat iedere kuil een andere samenstelling heeft, berekenen we de AbC voor iedere gras- en maiskuil.’
Volgens Boswerger is de juiste hoeveelheid water toevoegen belangrijk omdat bij te weinig water het rantsoen minder plakt en er voerselectie ontstaat. Dit is een risico voor zowel de diergezondheid als de melkproductie en de gehalten in de melk. Te veel water zorgt juist weer voor een daling in de voeropname en leidt daarnaast tot onnodige belasting van de voermengwagen en een aanzienlijk hoger brandstofverbruik.
Volgens ForFarmers kan door een optimale hoeveelheid water in het rantsoen een tot 0,05 punt hogere voereficiëntie worden gerealiseerd, goed voor een extra voerwinst van 125 euro per koe per jaar.
REAGEER