Juiste verhouding bestendige vetzuren voorkomt gewichtsverlies


In het onderzoek werd gekeken welke verhouding van pensbestendige vetzuren tot de beste resultaten leidt
vrijdag, 7 augustus, 2020

Uit nieuw Amerikaans onderzoek naar bestendige vetzuren van Volac Wilmar Feed Ingredients blijkt dat de verhouding waarin deze vetzuren worden gevoerd veel invloed hebben op melkproductie en lichaamsgewicht in de eerste weken van de lactatie.

Het gaat om de verhouding C16:0 (palmitinezuur) en C18:1 (oliezuur). Bij vorige onderzoeken naar het toevoegen van C16:0 kwam naar voren dat toevoegen leidde tot een hogere melk- en melkvetproductie, maar ook tot een verhoogd gewichtsverlies. Door de verhouding C16:0 en C18:1 te veranderen van 80:10 naar een ratio van 60:30 is er geen sprake meer van een verhoogd gewichtsverlies, zo blijkt uit het onderzoek.

Nadelige effecten vallen weg

Onderzoeker Adam Lock, aan universiteit Michigan, noemt het een opwindend resultaat. ‘De negatieve effecten van de pensbestendige vetzuren vallen hiermee weg en het lijkt zelfs positief voor de negatieve energiebalans te werken.’ Ondanks dat er nog geen onderzoek naar is gedaan, denkt Lock dat het behoud van lichaamsgewicht ook indiceert dat er geen nadelige effecten zijn voor vruchtbaarheid. In de toekomst wil Lock ook kijken naar het effect van de vetzuren op melkproductie bij hittestress.

Effect op lange termijn

John Newbold, veevoedingprofessor aan Scotlands Rural College, geeft aan dat het effect van vetzuren voeren aan het begin van de lactatie ook nog later in lactatie is terug te zien. ‘De groep koeien die in de eerste weken na afkalven wel vetzuren bijgevoerd kregen, hadden ook later in de lactatie nog een hogere melkproductie dan koeien die geen vetzuren kregen.’

Hard melkvet

De koeien in het onderzoek kregen een rantsoen gebaseerd op mais en luzerne. Het effect van de verhouding toegevoegde bestendige vetzuren in een grasrijk rantsoen is niet onderzocht. Een teveel aan C16:0 in melk is voor kaasmakerijen minder geschikt, omdat het een hard vet is. Melkveehouders die aan CONO leveren mogen om deze reden geen bestendige vetzuren voeren.
 


0 reacties

In het onderzoek werd gekeken welke verhouding van pensbestendige vetzuren tot de beste resultaten leidt
vrijdag, 7 augustus, 2020

Uit nieuw Amerikaans onderzoek naar bestendige vetzuren van Volac Wilmar Feed Ingredients blijkt dat de verhouding waarin deze vetzuren worden gevoerd veel invloed hebben op melkproductie en lichaamsgewicht in de eerste weken van de lactatie.

Het gaat om de verhouding C16:0 (palmitinezuur) en C18:1 (oliezuur). Bij vorige onderzoeken naar het toevoegen van C16:0 kwam naar voren dat toevoegen leidde tot een hogere melk- en melkvetproductie, maar ook tot een verhoogd gewichtsverlies. Door de verhouding C16:0 en C18:1 te veranderen van 80:10 naar een ratio van 60:30 is er geen sprake meer van een verhoogd gewichtsverlies, zo blijkt uit het onderzoek.

Nadelige effecten vallen weg

Onderzoeker Adam Lock, aan universiteit Michigan, noemt het een opwindend resultaat. ‘De negatieve effecten van de pensbestendige vetzuren vallen hiermee weg en het lijkt zelfs positief voor de negatieve energiebalans te werken.’ Ondanks dat er nog geen onderzoek naar is gedaan, denkt Lock dat het behoud van lichaamsgewicht ook indiceert dat er geen nadelige effecten zijn voor vruchtbaarheid. In de toekomst wil Lock ook kijken naar het effect van de vetzuren op melkproductie bij hittestress.

Effect op lange termijn

John Newbold, veevoedingprofessor aan Scotlands Rural College, geeft aan dat het effect van vetzuren voeren aan het begin van de lactatie ook nog later in lactatie is terug te zien. ‘De groep koeien die in de eerste weken na afkalven wel vetzuren bijgevoerd kregen, hadden ook later in de lactatie nog een hogere melkproductie dan koeien die geen vetzuren kregen.’

Hard melkvet

De koeien in het onderzoek kregen een rantsoen gebaseerd op mais en luzerne. Het effect van de verhouding toegevoegde bestendige vetzuren in een grasrijk rantsoen is niet onderzocht. Een teveel aan C16:0 in melk is voor kaasmakerijen minder geschikt, omdat het een hard vet is. Melkveehouders die aan CONO leveren mogen om deze reden geen bestendige vetzuren voeren.
 

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.