vrijdag, 13 september, 2019 ‘Liever 50 gruttonesten op 100 hectare dan 15 ton droge stof per hectare.’ Aan het woord is Jelte Bakker, een van de zeven genomineerde veehouders voor de titel Beste graslandboer 2019. De uitspraak van Jelte Bakker uit Ginnum maakt meteen duidelijk dat op zijn bedrijf opbrengstmaximalisatie niet op de eerste plaats staat. ‘Bij ons landgebruik staat weidevogelbeheer centraal. We zorgen ervoor dat er gras overblijft voor de vogels’, aldus Bakker. Lasagnekuil goed voor 9000 kg melkBakker legt ook jaarlijks plasdrasgebieden aan, heeft percelen met uitgestelde maaidatum en bemest 20 hectare bewust met stromest, die een positieve aantrekkingskracht heeft op weidevogels. Het gras met uitgestelde maaidatum probeert Bakker zo goed mogelijk te verwaarden via zijn 180 melkkoeien. ‘Boven op het grove natuurgras kuilen we de tweede en derde snede, die we bewust jong maaien voor een hogere kwaliteit. Zo maken we een lasagnekuil die de koeien graag vreten en waarvan we nog een jaarproductie weten te maken van 9000 kg melk per koe.’ Geen boeren zonder weidevogelsVolgens Bakker zijn weidevogels en grasland al eeuwenlang verbonden aan elkaar. ‘Ik kan me niet voorstellen dat we boer zouden zijn zonder weidevogels.’ Wie meer wil weten van de passie voor gras en weidevogels kan het filmpje van de familie Bakker bekijken. Klik hier om het filmpje te bekijken. En verdienen zij de titel Beste graslandboer 2019? Stem dan hier op de familie Bakker.
0 reacties
|
Jelte Bakker: ‘Weidevogels en grasland horen bij elkaar’
‘Liever 50 gruttonesten op 100 hectare dan 15 ton droge stof per hectare.’ Aan het woord is Jelte Bakker, een van de zeven genomineerde veehouders voor de titel Beste graslandboer 2019.
De uitspraak van Jelte Bakker uit Ginnum maakt meteen duidelijk dat op zijn bedrijf opbrengstmaximalisatie niet op de eerste plaats staat. ‘Bij ons landgebruik staat weidevogelbeheer centraal. We zorgen ervoor dat er gras overblijft voor de vogels’, aldus Bakker.
Lasagnekuil goed voor 9000 kg melk
Bakker legt ook jaarlijks plasdrasgebieden aan, heeft percelen met uitgestelde maaidatum en bemest 20 hectare bewust met stromest, die een positieve aantrekkingskracht heeft op weidevogels.
Het gras met uitgestelde maaidatum probeert Bakker zo goed mogelijk te verwaarden via zijn 180 melkkoeien. ‘Boven op het grove natuurgras kuilen we de tweede en derde snede, die we bewust jong maaien voor een hogere kwaliteit. Zo maken we een lasagnekuil die de koeien graag vreten en waarvan we nog een jaarproductie weten te maken van 9000 kg melk per koe.’
Geen boeren zonder weidevogels
Volgens Bakker zijn weidevogels en grasland al eeuwenlang verbonden aan elkaar. ‘Ik kan me niet voorstellen dat we boer zouden zijn zonder weidevogels.’
Wie meer wil weten van de passie voor gras en weidevogels kan het filmpje van de familie Bakker bekijken.
Klik hier om het filmpje te bekijken.
En verdienen zij de titel Beste graslandboer 2019? Stem dan hier op de familie Bakker.
REAGEER