zaterdag, 17 oktober, 2020 Door veel te weiden is het saldo met meerdere centen te verbeteren. Die tip geeft Jan Vonk uit Goudriaan, een van de genomineerden voor de titel Beste Graslandboer 2020. De melkveehouder, die lid is van de Europese studieclub EDF, probeerde in de afgelopen tientallen jaren meerdere bedrijfssystemen. ‘Op school leerde ik dat je hard moest melken en een intensieve bedrijfsvoering moest hebben. We hebben zo’n bedrijf gehad, maar konden door omstandigheden extensiveren. Nu maken we niet koste wat het kost een rantsoen van bijvoorbeeld 31 kilo melk, maar is de productie het resultaat van de omstandigheden. Daar stijgt de productie niet van, maar de kosten dalen wel.’ Weidegras bemonsterenDeze wijziging heeft er niet voor gezorgd dat de melkveehouder niet naar kwaliteit streeft. Het weidegras wordt iedere twee weken bemonsterd en zit het hele seizoen boven de 200 gram ruw eiwit. ‘Waarom zou je dan op stal een tmr-rantsoen voeren? Wij hebben de voermengwagen weg gedaan en voeren nu naast veel weidegras alleen kuilgras, hooi en eiwitarm krachtvoer bij. De blokken zetten we zo voor het voerhek. We zijn gras echt steeds meer gaan waarderen en daar wil ik anderen mee inspireren’, stelt Jan Vonk. Het bedrijf realiseert een percentage eiwit van eigen land van maar liefst 90 procent. 95 gram ruw eiwit in brokHet weidegras bij Vonk bevatte in het voorjaar wel 1100 vem en 235 gram ruw eiwit. ‘Daar kan toch geen krachtvoer tegenop? Wij voeren voornamelijk energie uit krachtvoer bij, omdat mais telen hier een groot risico is. De brok bevat in het weideseizoen daardoor maar 95 gram ruw eiwit, dat scheelt flink in de kosten. En bovendien voeren we er in het voorjaar maar 17 kilo per 100 kilo meetmelk van, met als gevolg dat de krachtvoerkosten beneden de 5 cent blijven.’ Bekijk hier de video waarin Jan Vonk meer over het graslandmanagement vertelt en laat zien. Klik hier om op Jan Vonk te stemmen als Beste Graslandboer 2020, dat kan nog tot maandag 19 oktober.
0 reacties
|
Jan Vonk: ‘Verbeter met veel weiden het saldo met centen’
Door veel te weiden is het saldo met meerdere centen te verbeteren. Die tip geeft Jan Vonk uit Goudriaan, een van de genomineerden voor de titel Beste Graslandboer 2020.
De melkveehouder, die lid is van de Europese studieclub EDF, probeerde in de afgelopen tientallen jaren meerdere bedrijfssystemen. ‘Op school leerde ik dat je hard moest melken en een intensieve bedrijfsvoering moest hebben. We hebben zo’n bedrijf gehad, maar konden door omstandigheden extensiveren. Nu maken we niet koste wat het kost een rantsoen van bijvoorbeeld 31 kilo melk, maar is de productie het resultaat van de omstandigheden. Daar stijgt de productie niet van, maar de kosten dalen wel.’
Weidegras bemonsteren
Deze wijziging heeft er niet voor gezorgd dat de melkveehouder niet naar kwaliteit streeft. Het weidegras wordt iedere twee weken bemonsterd en zit het hele seizoen boven de 200 gram ruw eiwit. ‘Waarom zou je dan op stal een tmr-rantsoen voeren? Wij hebben de voermengwagen weg gedaan en voeren nu naast veel weidegras alleen kuilgras, hooi en eiwitarm krachtvoer bij. De blokken zetten we zo voor het voerhek. We zijn gras echt steeds meer gaan waarderen en daar wil ik anderen mee inspireren’, stelt Jan Vonk. Het bedrijf realiseert een percentage eiwit van eigen land van maar liefst 90 procent.
95 gram ruw eiwit in brok
Het weidegras bij Vonk bevatte in het voorjaar wel 1100 vem en 235 gram ruw eiwit. ‘Daar kan toch geen krachtvoer tegenop? Wij voeren voornamelijk energie uit krachtvoer bij, omdat mais telen hier een groot risico is. De brok bevat in het weideseizoen daardoor maar 95 gram ruw eiwit, dat scheelt flink in de kosten. En bovendien voeren we er in het voorjaar maar 17 kilo per 100 kilo meetmelk van, met als gevolg dat de krachtvoerkosten beneden de 5 cent blijven.’
Bekijk hier de video waarin Jan Vonk meer over het graslandmanagement vertelt en laat zien.
Klik hier om op Jan Vonk te stemmen als Beste Graslandboer 2020, dat kan nog tot maandag 19 oktober.
REAGEER