Jan Dirk van de Voort: ‘De bodem als basis van een goede grasopbrengst’


woensdag, 25 september, 2019

In het grasseizoen bestaat een groot deel van het rantsoen van de koeien van Jan Dirk en Peter van de Voort volledig uit vers gras.

Van de Voort is een van de zeven genomineerden voor de titel Best graslandboer 2019. ‘Dit jaar zitten de koeien al sinds 27 maart op honderd procent weidegras. Dan voeren we niets bij, geen granen, geen kuilgras. Niets. De beste kaas maak je van melk die volledig afkomstig is van gras. Omdat wij melk verkazen, willen we zo lang mogelijk zo veel mogelijk vers gras in de koe.’

Kurzrazen lukt steeds beter

Jan Dirk van de Voort geeft toe dat honderd procent vers gras in zowel het voorjaar als het najaar lastig is voor de koegezondheid, maar het systeem van ‘kurzrazen’ en gezond gras aanbieden dankzij een gezonde bodem helpen daarbij. ‘Bij kurzrazen grazen de koeien het gras van 6 naar 5 tot 4 centimeter. Gras van die lengte aanbieden is een uitdaging, maar na een aantal jaren ervaring lukt dat steeds beter.’

Zuinig zijn op de bodem

Al dertig jaar lang werkt Van de Voort biologisch en op jaarbasis brengen de koeien 170 kg stikstof per hectare naar het land. ‘We werken vanuit de bodem, het is belangrijk dat je de bodem gezond houdt. We hebben een rijk bodemleven, waar we zuinig op zijn. Gras en bodem vertrappen is funest en koeien mogen hier nooit langer dan een half uur in één hoek blijven hangen. De bodem is de basis van een goede grasopbrengst.’

Wie meer wil weten over gezond bodemleven en grasland kan het filmpje van Jan Dirk van de Voort bekijken. Klik hier om het filmpje te bekijken.

En verdient hij de titel Beste graslandboer 2019? Stem dan hier op Jan Dirk van de Voort.


0 reacties

woensdag, 25 september, 2019

In het grasseizoen bestaat een groot deel van het rantsoen van de koeien van Jan Dirk en Peter van de Voort volledig uit vers gras.

Van de Voort is een van de zeven genomineerden voor de titel Best graslandboer 2019. ‘Dit jaar zitten de koeien al sinds 27 maart op honderd procent weidegras. Dan voeren we niets bij, geen granen, geen kuilgras. Niets. De beste kaas maak je van melk die volledig afkomstig is van gras. Omdat wij melk verkazen, willen we zo lang mogelijk zo veel mogelijk vers gras in de koe.’

Kurzrazen lukt steeds beter

Jan Dirk van de Voort geeft toe dat honderd procent vers gras in zowel het voorjaar als het najaar lastig is voor de koegezondheid, maar het systeem van ‘kurzrazen’ en gezond gras aanbieden dankzij een gezonde bodem helpen daarbij. ‘Bij kurzrazen grazen de koeien het gras van 6 naar 5 tot 4 centimeter. Gras van die lengte aanbieden is een uitdaging, maar na een aantal jaren ervaring lukt dat steeds beter.’

Zuinig zijn op de bodem

Al dertig jaar lang werkt Van de Voort biologisch en op jaarbasis brengen de koeien 170 kg stikstof per hectare naar het land. ‘We werken vanuit de bodem, het is belangrijk dat je de bodem gezond houdt. We hebben een rijk bodemleven, waar we zuinig op zijn. Gras en bodem vertrappen is funest en koeien mogen hier nooit langer dan een half uur in één hoek blijven hangen. De bodem is de basis van een goede grasopbrengst.’

Wie meer wil weten over gezond bodemleven en grasland kan het filmpje van Jan Dirk van de Voort bekijken. Klik hier om het filmpje te bekijken.

En verdient hij de titel Beste graslandboer 2019? Stem dan hier op Jan Dirk van de Voort.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.