dinsdag, 1 februari, 2022 Dit jaar komt de opvolger van de applicatie C-Slim beschikbaar in België, de app die de gevolgen berekent voor organische stof en stikstof in de bodem van onder andere maisteelt. Per perceel kan de C-Slim app aan de hand van het teeltplan van de komende jaren inzicht geven in de gevolgen voor de organische stofbalans. Straks komt daar de nitraatuitspoeling bij. De werkwijze van de applicatie werden vorige week uitgelegd tijdens de webinar LCV Actueel. Organische stof afbraak bij monoteeltEen van de inzichten die de app kan geven, zijn de gevolgen voor de bodem van monocultuur maisteelt. Zo is volgens Mia Tits van de Bodemkundige Dienst van België te zien dat bij drie jaar op rij maisteelt er 5490 kg organische koolstof wordt afgebroken per ha. ‘Door de plantresten wordt er ook 1920 kg/ha aangevoerd, maar zonder teeltwisseling of extra aanvoer van organische stof, komt de afbraak van organische stof neer op 3570 kg per ha in drie jaar tijd’, vertelt zij tijdens het webinar. Scenario’s om inzicht te krijgenDoor in het teeltplan af en toe een grassnede toe te passen en runderdrijfmest uit te rijden, valt de daling van organische stof te overzien. Andere scenario’s zijn ook uit te proberen in de applicatie en binnenkort wordt de applicatie dus uitgebreid met inzicht in stikstofuitspoeling. ‘Zo zien we dat bij wisselteelt de koolstofbalans beter in evenwicht is en er een stuk lagere stikstofuitspoeling is. Daarbij is er meer stikstof beschikbaar in het groeiseizoen’, aldus Tits. Effect van maatregelenVoor de applicatie geldt dat de scenario’s die uitgerekend worden geen rekening kunnen houden met het weer. ‘Natuurlijk is niet alles bij de module te betrekken, maar het geeft wel inzicht in het effect van maatregelen. Of dat nou positief of juist negatief is voor koolstof en stikstof in de bodem’, geeft Tits aan. C-slim is via de website van de Bodemkundige Dienst beschikbaar. Later dit jaar volgt als het goed is de CN-slim variant van de webapplicatie, met dank aan het Landbouwcentrum voor Voedergewassen (LCV), de Bodemkundige Dienst van België, de Hooibeekhoeve APB en de Proefhoeve Bottelare HOGENT-UGENT.
0 reacties
|
Inzicht in koolstofbalans en stikstofuitspoeling met CN-Slim app
![]() |
Dit jaar komt de opvolger van de applicatie C-Slim beschikbaar in België, de app die de gevolgen berekent voor organische stof en stikstof in de bodem van onder andere maisteelt.
Per perceel kan de C-Slim app aan de hand van het teeltplan van de komende jaren inzicht geven in de gevolgen voor de organische stofbalans. Straks komt daar de nitraatuitspoeling bij. De werkwijze van de applicatie werden vorige week uitgelegd tijdens de webinar LCV Actueel.
Organische stof afbraak bij monoteelt
Een van de inzichten die de app kan geven, zijn de gevolgen voor de bodem van monocultuur maisteelt. Zo is volgens Mia Tits van de Bodemkundige Dienst van België te zien dat bij drie jaar op rij maisteelt er 5490 kg organische koolstof wordt afgebroken per ha. ‘Door de plantresten wordt er ook 1920 kg/ha aangevoerd, maar zonder teeltwisseling of extra aanvoer van organische stof, komt de afbraak van organische stof neer op 3570 kg per ha in drie jaar tijd’, vertelt zij tijdens het webinar.
Scenario’s om inzicht te krijgen
Door in het teeltplan af en toe een grassnede toe te passen en runderdrijfmest uit te rijden, valt de daling van organische stof te overzien. Andere scenario’s zijn ook uit te proberen in de applicatie en binnenkort wordt de applicatie dus uitgebreid met inzicht in stikstofuitspoeling. ‘Zo zien we dat bij wisselteelt de koolstofbalans beter in evenwicht is en er een stuk lagere stikstofuitspoeling is. Daarbij is er meer stikstof beschikbaar in het groeiseizoen’, aldus Tits.
Effect van maatregelen
Voor de applicatie geldt dat de scenario’s die uitgerekend worden geen rekening kunnen houden met het weer. ‘Natuurlijk is niet alles bij de module te betrekken, maar het geeft wel inzicht in het effect van maatregelen. Of dat nou positief of juist negatief is voor koolstof en stikstof in de bodem’, geeft Tits aan.
C-slim is via de website van de Bodemkundige Dienst beschikbaar. Later dit jaar volgt als het goed is de CN-slim variant van de webapplicatie, met dank aan het Landbouwcentrum voor Voedergewassen (LCV), de Bodemkundige Dienst van België, de Hooibeekhoeve APB en de Proefhoeve Bottelare HOGENT-UGENT.
REAGEER