zaterdag, 7 mei, 2016 De individuele grasopname is goed te voorspellen door gegevens van een neksensor te combineren met informatie van stappentellers en de melksamenstelling. In een onderzoek van het Amazing Grazing-project van Wageningen UR kon op deze manier de individuele grasopname berekend worden met een betrouwbaarheid van 90 procent. Het rekenmodel dat de onderzoekers maakten wordt dit jaar gevalideerd maar is nagenoeg praktijkrijp. Grasopname varieert van 5 tot 20 kg droge stofDe WUR-onderzoekers volgden afgelopen jaar koeien op de Dairy Campus en zagen grote verschillen in grasopname per koe. Gemiddeld lag de opname op 13,7 kilo droge stof gras per koe per dag, maar er waren koeien die 5 kilo opnamen, maar ook die meer dan 20 kilo droge stof per dag naar binnen werkten. Dat biedt stof tot nadenken, zo stelt WUR-onderzoeker Kees van Reenen. ‘Een koe met een hogere opname geeft misschien wel meer melk, maar de koe met lagere opname is misschien wel efficiënter.’ De vers grasopname wordt nu doorgaans geschat en zorgt daarmee voor veel onduidelijkheid in rantsoenen. Met een nauwkeurige voorspelling van de vers grasopname kunnen rantsoenen veel beter worden geoptimaliseerd. In de tweede Veeteeltuitgave van mei staat een uitgebreid achtergrondverhaal over het meten van de individuele grasopname.
0 reacties
|
Individuele grasopname te voorspellen met sensor
De individuele grasopname is goed te voorspellen door gegevens van een neksensor te combineren met informatie van stappentellers en de melksamenstelling.
In een onderzoek van het Amazing Grazing-project van Wageningen UR kon op deze manier de individuele grasopname berekend worden met een betrouwbaarheid van 90 procent. Het rekenmodel dat de onderzoekers maakten wordt dit jaar gevalideerd maar is nagenoeg praktijkrijp.
Grasopname varieert van 5 tot 20 kg droge stof
De WUR-onderzoekers volgden afgelopen jaar koeien op de Dairy Campus en zagen grote verschillen in grasopname per koe. Gemiddeld lag de opname op 13,7 kilo droge stof gras per koe per dag, maar er waren koeien die 5 kilo opnamen, maar ook die meer dan 20 kilo droge stof per dag naar binnen werkten. Dat biedt stof tot nadenken, zo stelt WUR-onderzoeker Kees van Reenen. ‘Een koe met een hogere opname geeft misschien wel meer melk, maar de koe met lagere opname is misschien wel efficiënter.’
De vers grasopname wordt nu doorgaans geschat en zorgt daarmee voor veel onduidelijkheid in rantsoenen. Met een nauwkeurige voorspelling van de vers grasopname kunnen rantsoenen veel beter worden geoptimaliseerd.
In de tweede Veeteeltuitgave van mei staat een uitgebreid achtergrondverhaal over het meten van de individuele grasopname.
REAGEER