maandag, 21 oktober, 2019 Onderzoekers van het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO en de Hogeschool Gent werken aan de ontwikkeling van een methode om routinematig de celwandverteerbaarheid van verschillende maisrassen te kunnen bepalen. Celwandverteerbaarheid is één van de parameters die de voederwaarde van mais bepalen en verschilt tussen rassen. Tot op heden ontbreekt deze eigenschap echter nog als kenmerk op de rassenlijst, zowel in Vlaanderen als in Nederland. Dit komt onder andere omdat het routinematige bepalen van celwandveteerbaarheid via Nabij InfraRood Spectroscopie (NIRS) ingewikkeld is. Op de rassenlijstILVO en HoGent werken nu aan de ontwikkeling van een methode om via NIRS de celwandverteerbaarheid van mais routinematig te kunnen bepalen. Deze methode wordt ook gebruikt bij het onderzoek voor de rassenlijst, zodat celwandverteerbaarheid hierin als eigenschap kan worden opgenomen. De onderzoekers hopen dat dit maisveredelingsbedrijven stimuleert om gericht te werken aan betere rassen.
0 reacties
|
ILVO ontwikkelt methode voor bepalen celwandverteerbaarheid
Onderzoekers van het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO en de Hogeschool Gent werken aan de ontwikkeling van een methode om routinematig de celwandverteerbaarheid van verschillende maisrassen te kunnen bepalen.
Celwandverteerbaarheid is één van de parameters die de voederwaarde van mais bepalen en verschilt tussen rassen. Tot op heden ontbreekt deze eigenschap echter nog als kenmerk op de rassenlijst, zowel in Vlaanderen als in Nederland. Dit komt onder andere omdat het routinematige bepalen van celwandveteerbaarheid via Nabij InfraRood Spectroscopie (NIRS) ingewikkeld is.
Op de rassenlijst
ILVO en HoGent werken nu aan de ontwikkeling van een methode om via NIRS de celwandverteerbaarheid van mais routinematig te kunnen bepalen. Deze methode wordt ook gebruikt bij het onderzoek voor de rassenlijst, zodat celwandverteerbaarheid hierin als eigenschap kan worden opgenomen. De onderzoekers hopen dat dit maisveredelingsbedrijven stimuleert om gericht te werken aan betere rassen.
REAGEER