woensdag, 10 november, 2021 Het Vlaamse instituut ILVO gaat onderzoek doen naar de mogelijkheden om ammoniak uit stallucht, opgevangen in luchtwassers, om te zetten in hoogwaardige organische meststoffen of eiwitrijk veevoer. Stikstofrijk spuiwater uit luchtwassers wordt tot nu toe ingezet als minerale meststof. Vervanger voor sojaOnderzoekers van het ILVO gaan bekijken of de stikstof uit spuiwater ook zou kunnen dienen als groeimedium voor specifieke bacteriën. De microbiële biomassa die hierbij wordt gevormd zou dan kunnen worden gebruikt voor hoogwaardige toepassingen. Ze denken hierbij aan de inzet als traag werkende organische meststof of eiwitrijke grondstof voor mengvoer. Microbieel eiwit heeft een gunstig aminozuurpatroon en zou een goed alternatief kunnen zijn voor soja. Ook zijn er aanwijzingen dat een bacterieel voedermiddel de immuniteit van dieren kan verhogen. Haalbaarheid in onderzoekHet proces om stikstofrijk spuiwater op te waarderen kent nog veel vragen. Zo zal bekeken moeten worden welke andere voedingstoffen nodig zijn om de bacteriën te laten groeien en of hiervoor reststromen uit de industrie ingezet kunnen worden. Daarbij moet ook onderzocht worden hoeveel energie het proces vraagt en welke hordes een verwerker moet nemen om het eindproduct op de markt te brengen. Uiteindelijk zal de afweging gemaakt moeten worden of het proces financieel haalbaar is en milieu- en klimaattechnisch zinvol. ILVO verwacht deze vragen over acht maanden te kunnen beantwoorden. Innovatie pistes belangrijkHet onderzoek wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid. ‘In het licht van de stikstofproblematiek is het belangrijk dat innovatieve pistes minstens doorgelicht worden door experts’, stelt Hilde Crevits, Vlaams minister van Landbouw en Voeding in een persverklaring.
0 reacties
|
ILVO onderzoekt omzetting stalammoniak in eiwitrijk veevoer
![]() |
Het Vlaamse instituut ILVO gaat onderzoek doen naar de mogelijkheden om ammoniak uit stallucht, opgevangen in luchtwassers, om te zetten in hoogwaardige organische meststoffen of eiwitrijk veevoer.
Stikstofrijk spuiwater uit luchtwassers wordt tot nu toe ingezet als minerale meststof.
Vervanger voor soja
Onderzoekers van het ILVO gaan bekijken of de stikstof uit spuiwater ook zou kunnen dienen als groeimedium voor specifieke bacteriën. De microbiële biomassa die hierbij wordt gevormd zou dan kunnen worden gebruikt voor hoogwaardige toepassingen. Ze denken hierbij aan de inzet als traag werkende organische meststof of eiwitrijke grondstof voor mengvoer. Microbieel eiwit heeft een gunstig aminozuurpatroon en zou een goed alternatief kunnen zijn voor soja. Ook zijn er aanwijzingen dat een bacterieel voedermiddel de immuniteit van dieren kan verhogen.
Haalbaarheid in onderzoek
Het proces om stikstofrijk spuiwater op te waarderen kent nog veel vragen. Zo zal bekeken moeten worden welke andere voedingstoffen nodig zijn om de bacteriën te laten groeien en of hiervoor reststromen uit de industrie ingezet kunnen worden. Daarbij moet ook onderzocht worden hoeveel energie het proces vraagt en welke hordes een verwerker moet nemen om het eindproduct op de markt te brengen. Uiteindelijk zal de afweging gemaakt moeten worden of het proces financieel haalbaar is en milieu- en klimaattechnisch zinvol. ILVO verwacht deze vragen over acht maanden te kunnen beantwoorden.
Innovatie pistes belangrijk
Het onderzoek wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid. ‘In het licht van de stikstofproblematiek is het belangrijk dat innovatieve pistes minstens doorgelicht worden door experts’, stelt Hilde Crevits, Vlaams minister van Landbouw en Voeding in een persverklaring.
REAGEER