woensdag, 26 augustus, 2020 Het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO is een onderzoek gestart naar de methaanuitstoot van weidende koeien. Onderzoekers van het ILVO ontwikkelden al een aantal voederstrategieën waarmee de methaanuitstoot via het stalrantsoen kan worden verminderd. Daarnaast krijgen koeien op zo’n 42 procent van de Vlaamse bedrijven echter ook weidegang. Andere dynamiek in de pens‘Het is daarom belangrijk dat we ook weten hoe de uitstoot evolueert als de koeien in de weide staan’, meldt onderzoekster Leen Vandaele in een interview met de nieuwssite Vilt. ‘Als koeien grote hoeveelheden vers gras vreten heeft dat invloed op de dynamiek in de pens’, legt ze uit. ‘We weten nog niet of dit een positief effect zal hebben op de methaanuitstoot’, geeft de onderzoekster aan. Mobiele ‘green feed’Samen met internationale partners gaat ILVO de methaanuitstoot van weidende koeien nader onderzoeken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een mobiele krachtvoerbox in de weide waarmee de samenstelling van de adem van koeien kan worden geanalyseerd, de zogenaamde ‘green feed’-installatie. In het project zal niet alleen worden gekeken naar de invloed van beweidingsstrategieën op de methaanuitstoot, maar bijvoorbeeld ook naar andere milieueffecten, veranderingen in melkkwaliteit, voorkeur van de consument en arbeid op de boerderij. Filmpje met uitlegIn een filmpje van PlattelandsTV geeft Vandaele meer uitleg over het project. Hierin wordt ook de mobiele greenfeed-installatie getoond. Klik hier om het filmpje te bekijken.
0 reacties
|
ILVO onderzoekt methaanuitstoot bij weidegang
Het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO is een onderzoek gestart naar de methaanuitstoot van weidende koeien.
Onderzoekers van het ILVO ontwikkelden al een aantal voederstrategieën waarmee de methaanuitstoot via het stalrantsoen kan worden verminderd. Daarnaast krijgen koeien op zo’n 42 procent van de Vlaamse bedrijven echter ook weidegang.
Andere dynamiek in de pens
‘Het is daarom belangrijk dat we ook weten hoe de uitstoot evolueert als de koeien in de weide staan’, meldt onderzoekster Leen Vandaele in een interview met de nieuwssite Vilt. ‘Als koeien grote hoeveelheden vers gras vreten heeft dat invloed op de dynamiek in de pens’, legt ze uit. ‘We weten nog niet of dit een positief effect zal hebben op de methaanuitstoot’, geeft de onderzoekster aan.
Mobiele ‘green feed’
Samen met internationale partners gaat ILVO de methaanuitstoot van weidende koeien nader onderzoeken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een mobiele krachtvoerbox in de weide waarmee de samenstelling van de adem van koeien kan worden geanalyseerd, de zogenaamde ‘green feed’-installatie. In het project zal niet alleen worden gekeken naar de invloed van beweidingsstrategieën op de methaanuitstoot, maar bijvoorbeeld ook naar andere milieueffecten, veranderingen in melkkwaliteit, voorkeur van de consument en arbeid op de boerderij.
Filmpje met uitleg
In een filmpje van PlattelandsTV geeft Vandaele meer uitleg over het project. Hierin wordt ook de mobiele greenfeed-installatie getoond. Klik hier om het filmpje te bekijken.
REAGEER