maandag, 22 juni, 2020 Leden van de vereniging Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers (VKA) hadden afgelopen jaar een hogere ammoniakemissie per bedrijf. Ondanks dat de bedrijven gemiddeld meer hebben beweid en minder ruw eiwit in het krachtvoer voerden. Dat blijkt uit een eerste analyse van de KringloopWijzers die door 284 leden is ingevuld en is uitgevoerd door specialisten van De Marke. Vijftien procent meer weidegangIn 2019 lag het gemiddeld aantal beweidingsuren maar liefst vijftien procent hoger dan in 2018. Het ruweiwitgehalte in het rantsoen daalde, terwijl er minder mais werd gevoerd, meer werd geweid én de graskuil een hoger ruweiwitgehalte had. Het ruweiwit in het door de leden gevoerde krachtvoer daalde met acht procent. ‘De daling betekent dat de leden met het soort krachtvoer goed hebben gestuurd op verlaging van het ruweiwitgehalte in het rantsoen’, aldus Gerjan Hilhorst, namens De Marke. Ammoniakemissie multifactorieelDe totale ammoniakemmissie nam per bedrijf toch met 2,5 procent toe. Meer beweiden en minder ruw eiwit in krachtvoer zijn in principe maatregelen om de ammoniakemissie te verlagen. Dat de emissie toch is gestegen komt onder andere doordat de bedrijven nu meer melkvee en minder jongvee houden. Ook steeg in 2019 de melkproductie per koe niet, maar wel de totale melkproductie per bedrijf. Dit alles zorgde voor een hogere opname van ruw eiwit. Bij een gelijkblijvend eiwitgehalte in de melk resulteert dat in een hogere stikstofexcretie. De ammoniakemissie per hectare daalde in 2019 wel met een half procent. 300 ledenIn Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers (VKA) werken meer dan 300 leden en de partners LTO Noord, ForFarmers, FrieslandCampina, Rabobank, Waterschap Rijn en IJssel, Vitens, provincie Gelderland, 8RHK- ambassadeurs, Countus en Eurofins Agro samen aan het verduurzamen van de regio Achterhoek en Liemers.
0 reacties
|
Hogere ammoniakemissie ondanks meer weiden en lager eiwit
![]() |
Leden van de vereniging Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers (VKA) hadden afgelopen jaar een hogere ammoniakemissie per bedrijf. Ondanks dat de bedrijven gemiddeld meer hebben beweid en minder ruw eiwit in het krachtvoer voerden.
Dat blijkt uit een eerste analyse van de KringloopWijzers die door 284 leden is ingevuld en is uitgevoerd door specialisten van De Marke.
Vijftien procent meer weidegang
In 2019 lag het gemiddeld aantal beweidingsuren maar liefst vijftien procent hoger dan in 2018. Het ruweiwitgehalte in het rantsoen daalde, terwijl er minder mais werd gevoerd, meer werd geweid én de graskuil een hoger ruweiwitgehalte had. Het ruweiwit in het door de leden gevoerde krachtvoer daalde met acht procent. ‘De daling betekent dat de leden met het soort krachtvoer goed hebben gestuurd op verlaging van het ruweiwitgehalte in het rantsoen’, aldus Gerjan Hilhorst, namens De Marke.
Ammoniakemissie multifactorieel
De totale ammoniakemmissie nam per bedrijf toch met 2,5 procent toe. Meer beweiden en minder ruw eiwit in krachtvoer zijn in principe maatregelen om de ammoniakemissie te verlagen. Dat de emissie toch is gestegen komt onder andere doordat de bedrijven nu meer melkvee en minder jongvee houden. Ook steeg in 2019 de melkproductie per koe niet, maar wel de totale melkproductie per bedrijf. Dit alles zorgde voor een hogere opname van ruw eiwit. Bij een gelijkblijvend eiwitgehalte in de melk resulteert dat in een hogere stikstofexcretie. De ammoniakemissie per hectare daalde in 2019 wel met een half procent.
300 leden
In Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers (VKA) werken meer dan 300 leden en de partners LTO Noord, ForFarmers, FrieslandCampina, Rabobank, Waterschap Rijn en IJssel, Vitens, provincie Gelderland, 8RHK- ambassadeurs, Countus en Eurofins Agro samen aan het verduurzamen van de regio Achterhoek en Liemers.
REAGEER