dinsdag, 8 maart, 2016 Ook met een grasrantsoen is een fosfaatefficiëntie van 190 kilo melk per kilo fosfaat mogelijk. Dat heeft Countus accountants en adviseurs becijferd op basis van een analyse van KringloopWijzer-data van 370 melkveebedrijven met een fosfaatoverschot. De 25 procent best scorende grasbedrijven (minimaal 56 procent gras in het rantsoen) komen gemiddeld op 190 kilogram melk per kilo fosfaat. Dat is ook het gemiddelde over alle bedrijven met een maisrijk rantsoen (minimaal 35 procent snijmais). ‘Met veel mais is het gemakkelijker om een hoge fosfaatefficiëntie te realiseren, maar het kan met veel gras dus wel. Vooral bedrijven met een laag fosforgehalte in hun rantsoen, een hoge melkproductie en minder jongvee scoren goed’, stelt Jaap Gielen van Countus. Sneller fosfaatneutraal bij maisMaisbedrijven zijn gemiddeld fosfaatneutraal bij 15.200 kilo melk per hectare. Dat is hoger dan bij grasbedrijven, maar lager dan bij de 25 procent beste grasbedrijven. Werken grasbedrijven met een bedrijfsspecifieke gebruiksnorm voor fosfaat (BEP), dan stijgt de fosfaatneutrale melkproductie bij de 25 procent beste grasrijke bedrijven naar 20.330 kg melk per hectare. ‘De betere grasbedrijven laten zien dat grasteelt wel degelijk interessant kan zijn. En dat is goed nieuws’, zo stelt Gielen. ‘De wetgeving voor grondgebonden melkveehouderij stimuleert namelijk grasland.’
0 reacties
|
Hoge fosfaatefficiëntie ook bij grasrantsoen mogelijk
Ook met een grasrantsoen is een fosfaatefficiëntie van 190 kilo melk per kilo fosfaat mogelijk. Dat heeft Countus accountants en adviseurs becijferd op basis van een analyse van KringloopWijzer-data van 370 melkveebedrijven met een fosfaatoverschot.
De 25 procent best scorende grasbedrijven (minimaal 56 procent gras in het rantsoen) komen gemiddeld op 190 kilogram melk per kilo fosfaat. Dat is ook het gemiddelde over alle bedrijven met een maisrijk rantsoen (minimaal 35 procent snijmais).
‘Met veel mais is het gemakkelijker om een hoge fosfaatefficiëntie te realiseren, maar het kan met veel gras dus wel. Vooral bedrijven met een laag fosforgehalte in hun rantsoen, een hoge melkproductie en minder jongvee scoren goed’, stelt Jaap Gielen van Countus.
Sneller fosfaatneutraal bij mais
Maisbedrijven zijn gemiddeld fosfaatneutraal bij 15.200 kilo melk per hectare. Dat is hoger dan bij grasbedrijven, maar lager dan bij de 25 procent beste grasbedrijven. Werken grasbedrijven met een bedrijfsspecifieke gebruiksnorm voor fosfaat (BEP), dan stijgt de fosfaatneutrale melkproductie bij de 25 procent beste grasrijke bedrijven naar 20.330 kg melk per hectare.
‘De betere grasbedrijven laten zien dat grasteelt wel degelijk interessant kan zijn. En dat is goed nieuws’, zo stelt Gielen. ‘De wetgeving voor grondgebonden melkveehouderij stimuleert namelijk grasland.’
REAGEER