dinsdag, 19 juli, 2016 De stofwisseling van droge koeien reageert anders op hittestress dan die van melkgevende koeien. Dit blijkt uit onderzoek in klimaatkamers door het Duitse Leibniz-institut für Nutztierbiologie. Beide groepen dieren nemen bij warm weer minder voer op, maar gaan op een andere manier om met het tekort aan voedingsstoffen. Droge koeien breken lichaamseiwitten en -vetten af. Daarmee waarborgen ze dat er voldoende voedingsstoffen zijn voor het kalf en de placenta. Dat zorgt wel voor een tekort van bepaalde aminozuren bij de moederkoe. Geen vet mobiliserenMelkgevende koeien mobiliseren hun vetreserves niet tijdens hittestress, blijkt uit het onderzoek in klimaatkamers. Wel breken zij dan eiwitten af. De afbraak van vet zou zoveel extra warmte opleveren dat de koe overbelast kan raken. Dit komt doordat de melkgevende koe door de melkproductie sowieso al veel warmte produceert, veel meer dan een droogstaande koe. Dit betekent dat het toevoegen van extra vet aan het rantsoen van melkgevende koeien de stofwisseling niet ontlast. Het zorgt alleen voor een kleine verhoging van het melkvet. Apart voermanagementDeze inzichten betekenen dat bij hittestress een apart voermanagement voor droge en voor melkgevende koeien nodig is, concluderen de onderzoekers van het instituut. Hittestress verwachtDoor de oplopende temperaturen van dit moment krijgt het melkvee te maken met hittestress. Uit de hittestressmonitor van Agrifirm blijkt dat de koeien vooral morgen last krijgen van (matige) hittestress. Vervoerders van vee brengen vandaag en morgen direct de recent afgesproken maatregelen in de praktijk, zoals het anders plannen van vervoer en extra aandacht voor het klimaat in de wagens.
0 reacties
|
Hittestress verschillend bij melkgevende en droge koeien
De stofwisseling van droge koeien reageert anders op hittestress dan die van melkgevende koeien. Dit blijkt uit onderzoek in klimaatkamers door het Duitse Leibniz-institut für Nutztierbiologie.
Beide groepen dieren nemen bij warm weer minder voer op, maar gaan op een andere manier om met het tekort aan voedingsstoffen. Droge koeien breken lichaamseiwitten en -vetten af. Daarmee waarborgen ze dat er voldoende voedingsstoffen zijn voor het kalf en de placenta. Dat zorgt wel voor een tekort van bepaalde aminozuren bij de moederkoe.
Geen vet mobiliseren
Melkgevende koeien mobiliseren hun vetreserves niet tijdens hittestress, blijkt uit het onderzoek in klimaatkamers. Wel breken zij dan eiwitten af.
De afbraak van vet zou zoveel extra warmte opleveren dat de koe overbelast kan raken. Dit komt doordat de melkgevende koe door de melkproductie sowieso al veel warmte produceert, veel meer dan een droogstaande koe. Dit betekent dat het toevoegen van extra vet aan het rantsoen van melkgevende koeien de stofwisseling niet ontlast. Het zorgt alleen voor een kleine verhoging van het melkvet.
Apart voermanagement
Deze inzichten betekenen dat bij hittestress een apart voermanagement voor droge en voor melkgevende koeien nodig is, concluderen de onderzoekers van het instituut.
Hittestress verwacht
Door de oplopende temperaturen van dit moment krijgt het melkvee te maken met hittestress. Uit de hittestressmonitor van Agrifirm blijkt dat de koeien vooral morgen last krijgen van (matige) hittestress. Vervoerders van vee brengen vandaag en morgen direct de recent afgesproken maatregelen in de praktijk, zoals het anders plannen van vervoer en extra aandacht voor het klimaat in de wagens.
REAGEER