donderdag, 11 maart, 2021 Technisch is het mogelijk om met een rendement van circa zeventig procent stikstof terug te winnen uit waterzuiveringen. Dat blijkt uit onderzoek van het Achterhoekse zuiveringsbedrijf Waterstromen, zo meldt stichting Biomassa. Bij de installaties van de regionale waterzuiveringen van het WRIJ en de industriële verwerkingsinstallaties van Waterstromen zou mogelijk tot circa 4000 ton stikstof kunnen worden herwonnen. Het gaat om stikstof in de vorm van ammoniumsulfaat, dat bijvoorbeeld kan worden toegepast bij het samenstellen van Groene Weide Meststof. Daar wordt nu speciaal voor de eerste en tweede snede grasland gebruikgemaakt van ammoniumsulfaat dat geproduceerd is door het herwinnen van stikstof uit de lucht van een composteerinrichting. Financiële cijfers nog niet bekend‘We moeten nog wel uitrekenen of het strippen van stikstof ook financieel uit kan’, zegt onderzoeksleider Richard Haarhuis van Waterstromen. ‘Verder is het de vraag of ons procedé en product voldoet aan alle eisen en normen om het erkend te krijgen als meststof.’ De Achterhoekse agrarische sector voert per jaar ongeveer 13.000 ton ammonium- en nitraat-stikstof aan via kunstmest. Waterstromen voert het onderzoek uit in samenwerking met het Waterschap Rijn en IJssel, Nijhuis Industries en de stichting Biomassa.
0 reacties
|
Herwinnen van stikstof bij waterzuivering kan technisch
![]() |
Technisch is het mogelijk om met een rendement van circa zeventig procent stikstof terug te winnen uit waterzuiveringen. Dat blijkt uit onderzoek van het Achterhoekse zuiveringsbedrijf Waterstromen, zo meldt stichting Biomassa.
Bij de installaties van de regionale waterzuiveringen van het WRIJ en de industriële verwerkingsinstallaties van Waterstromen zou mogelijk tot circa 4000 ton stikstof kunnen worden herwonnen. Het gaat om stikstof in de vorm van ammoniumsulfaat, dat bijvoorbeeld kan worden toegepast bij het samenstellen van Groene Weide Meststof. Daar wordt nu speciaal voor de eerste en tweede snede grasland gebruikgemaakt van ammoniumsulfaat dat geproduceerd is door het herwinnen van stikstof uit de lucht van een composteerinrichting.
Financiële cijfers nog niet bekend
‘We moeten nog wel uitrekenen of het strippen van stikstof ook financieel uit kan’, zegt onderzoeksleider Richard Haarhuis van Waterstromen. ‘Verder is het de vraag of ons procedé en product voldoet aan alle eisen en normen om het erkend te krijgen als meststof.’
De Achterhoekse agrarische sector voert per jaar ongeveer 13.000 ton ammonium- en nitraat-stikstof aan via kunstmest.
Waterstromen voert het onderzoek uit in samenwerking met het Waterschap Rijn en IJssel, Nijhuis Industries en de stichting Biomassa.
REAGEER