woensdag, 27 mei, 2020 Op ongeveer de helft van de Nederlandse melkveebedrijven zullen komend najaar grote aanpassingen aan het rantsoen nodig zijn als het voorstel van minister Schouten, dat een limiet stelt aan het eiwitpercentage in krachtvoer, doorgaat. Dit concludeert Robert Meijer, manager marketing en communicatie herkauwers bij ForFarmers, in een achtergrondverhaal in Veeteelt. Meeste problemen op maisbedrijvenMeijer benadrukt dat ook ForFarmers hoogst ongelukkig is met de maatregel en dat LTO en Nevedi nu een krachtige lobby voeren om de plannen van tafel te krijgen. ‘Als dat niet lukt, levert dat met name problemen op voor bedrijven waar veel mais wordt gevoerd’, voorziet hij. ‘Het wrange is dat dit juist de bedrijven zijn met de hoogste stikstofefficiëntie.’ Uitzondering niet zaligmakendEen deel van de bedrijven zou nog gebruik kunnen maken van de uitzondering die de minister wil maken voor rantsoenen die onder de 155 gram ruw eiwit uit dreigen te komen. ‘Zij gaat ervan uit dat het om enkele honderden bedrijven gaat. Wij denken dat het er veel meer zijn’, vertelt Meijer. ‘Maar ook op deze bedrijven zal het lastig worden om alle diergroepen op de eiwitnorm te kunnen voeren’, voorziet hij. Fors meer krachtvoerSchuiven met partijen ruwvoer zou een oplossing kunnen zijn om eiwittekorten gedeeltelijk te ondervangen. ‘Maar door de krappe voorraden als gevolg van de droogte zijn de mogelijkheden hiervoor vaak beperkt’, aldus Meijer. Hij voorziet dat in veel gevallen het krachtvoeraandeel in het rantsoen fors zal moeten worden verhoogd om dieren op de norm te kunnen voeren. ‘Daar wordt uiteindelijk niemand beter van’, benadrukt hij. Het meinummer van Veeteelt, met een uitgebreid achtergrondverhaal over de eiwitnorm, verschijnt eind deze week.
1 reactie
|
‘Helft melkveehouders in problemen door eiwitnorm krachtvoer’
Op ongeveer de helft van de Nederlandse melkveebedrijven zullen komend najaar grote aanpassingen aan het rantsoen nodig zijn als het voorstel van minister Schouten, dat een limiet stelt aan het eiwitpercentage in krachtvoer, doorgaat.
Dit concludeert Robert Meijer, manager marketing en communicatie herkauwers bij ForFarmers, in een achtergrondverhaal in Veeteelt.
Meeste problemen op maisbedrijven
Meijer benadrukt dat ook ForFarmers hoogst ongelukkig is met de maatregel en dat LTO en Nevedi nu een krachtige lobby voeren om de plannen van tafel te krijgen. ‘Als dat niet lukt, levert dat met name problemen op voor bedrijven waar veel mais wordt gevoerd’, voorziet hij. ‘Het wrange is dat dit juist de bedrijven zijn met de hoogste stikstofefficiëntie.’
Uitzondering niet zaligmakend
Een deel van de bedrijven zou nog gebruik kunnen maken van de uitzondering die de minister wil maken voor rantsoenen die onder de 155 gram ruw eiwit uit dreigen te komen. ‘Zij gaat ervan uit dat het om enkele honderden bedrijven gaat. Wij denken dat het er veel meer zijn’, vertelt Meijer. ‘Maar ook op deze bedrijven zal het lastig worden om alle diergroepen op de eiwitnorm te kunnen voeren’, voorziet hij.
Fors meer krachtvoer
Schuiven met partijen ruwvoer zou een oplossing kunnen zijn om eiwittekorten gedeeltelijk te ondervangen. ‘Maar door de krappe voorraden als gevolg van de droogte zijn de mogelijkheden hiervoor vaak beperkt’, aldus Meijer. Hij voorziet dat in veel gevallen het krachtvoeraandeel in het rantsoen fors zal moeten worden verhoogd om dieren op de norm te kunnen voeren. ‘Daar wordt uiteindelijk niemand beter van’, benadrukt hij.
Het meinummer van Veeteelt, met een uitgebreid achtergrondverhaal over de eiwitnorm, verschijnt eind deze week.
Reacties
Moeten we uitgerekend van de
REAGEER