dinsdag, 9 juli, 2019 Bijna de helft van de bedrijven in de West-Achterhoek voldoet al aan de normen voor grondgebondenheid, zoals die zijn omschreven in het door LTO en NZO omarmde advies van de Commissie Grondgebondenheid. De bedrijven hebben maximaal tien melkkoeien per hectare huiskavel en haalden in 2017 minstens 65 procent van het eiwit van eigen land. Dit blijkt uit een pilot die door Het Kadaster en Wageningen Economic Reserach is uitgevoerd in opdracht van ZuivelNL. Exclusief buurtcontractenIn het gebied voldoet negen op de tien bedrijven aan de norm van maximaal tien melkkoeien per hectare huiskavel. Aan de norm van 65 procent eiwit van eigen land voldeed in 2017 de helft van de bedrijven. Hierbij zijn buurtcontracten echter nog niet meegenomen. Uit de analyse blijkt dat er in het gebied voldoende eiwit in ruwvoer beschikbaar is. Onderzoekers zien perspectiefIn het pilotgebied voldoet vier procent van de bedrijven aan geen van beide normen. Dit biedt volgens de onderzoekers perspectief omdat melkveehouders nog geen kans hebben gehad om op ontwikkelingen in te spelen. Zij zien kavelruil en technische maatregelen, zoals de aanleg van oversteekplaatsen, als belangrijkste mogelijkheden om knelpunten met een te beperkte huiskavel op te lossen.
0 reacties
|
Helft bedrijven in West-Achterhoek is al grondgebonden
Bijna de helft van de bedrijven in de West-Achterhoek voldoet al aan de normen voor grondgebondenheid, zoals die zijn omschreven in het door LTO en NZO omarmde advies van de Commissie Grondgebondenheid.
De bedrijven hebben maximaal tien melkkoeien per hectare huiskavel en haalden in 2017 minstens 65 procent van het eiwit van eigen land. Dit blijkt uit een pilot die door Het Kadaster en Wageningen Economic Reserach is uitgevoerd in opdracht van ZuivelNL.
Exclusief buurtcontracten
In het gebied voldoet negen op de tien bedrijven aan de norm van maximaal tien melkkoeien per hectare huiskavel. Aan de norm van 65 procent eiwit van eigen land voldeed in 2017 de helft van de bedrijven. Hierbij zijn buurtcontracten echter nog niet meegenomen. Uit de analyse blijkt dat er in het gebied voldoende eiwit in ruwvoer beschikbaar is.
Onderzoekers zien perspectief
In het pilotgebied voldoet vier procent van de bedrijven aan geen van beide normen. Dit biedt volgens de onderzoekers perspectief omdat melkveehouders nog geen kans hebben gehad om op ontwikkelingen in te spelen. Zij zien kavelruil en technische maatregelen, zoals de aanleg van oversteekplaatsen, als belangrijkste mogelijkheden om knelpunten met een te beperkte huiskavel op te lossen.
REAGEER