woensdag, 10 juni, 2020 Een heffing op het gebruik van kunstmest zoals de Commissie Remkes voorstelt, is niet effectief en leidt niet tot minder gebruik. Dat stelt Meststoffen Nederland, de belangenorganisatie van de meststoffensector in Nederland. De organisatie baseert zich op een onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van het ministerie van LNV. Motie uit 2019Het onderzoek volgde op een in 2019 door de Tweede Kamer aangenomen motie om het gebruik van dierlijke mest te stimuleren door een heffing op kunstmestgebruik. Op 18 mei is het rapport gepubliceerd en de uitkomst is extra actueel doordat het Adviescollege Stikstofproblematiek, ofwel de Commissie Remkes, een kunstmestheffing voorstelt om zo de inzet van dierlijke mest te stimuleren. Kunstmest aanvulling op maatDe belangrijkste conclusies van het rapport zijn volgens Meststoffen Nederland dat een heffing op kunstmest kostprijsverhogend werkt voor de boer, maar niet leidt tot vervanging van kunstmest door dierlijke mest. Kunstmest wordt gezien als een aanvulling met nutriënten op maat bovenop dierlijke mest. In theorie zou er in Nederland nog zeventien procent van het huidige stikstofkunstmestgebruik kunnen worden vervangen door dierlijke mest. Maar de inzet van meer stikstof uit mest in de Nederlandse landbouw zal volgens het onderzoek leiden tot meer kunstmestgebruik in andere landen. Stimulans mestverwerkingVolgens de onderzoekers is het in plaats van een stikstofheffing effectiever om mestverwerking financieel te stimuleren. Hierdoor zijn meer dierlijke meststoffen met de juiste samenstelling en werking op de markt te krijgen. Meststoffen Nederland schaart zich achter de conclusie van de onderzoekers en is voorstander van een optimaal gebruik van organische mest aangevuld met kunstmest. Dit omdat het significante voordelen heeft voor gewasopbrengst, -kwaliteit en natuur en milieu. Een meer circulaire landbouw met minder verliezen is daarbij de inzet.
0 reacties
|
‘Heffing op gebruik kunstmest niet effectief’
Een heffing op het gebruik van kunstmest zoals de Commissie Remkes voorstelt, is niet effectief en leidt niet tot minder gebruik. Dat stelt Meststoffen Nederland, de belangenorganisatie van de meststoffensector in Nederland.
De organisatie baseert zich op een onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van het ministerie van LNV.
Motie uit 2019
Het onderzoek volgde op een in 2019 door de Tweede Kamer aangenomen motie om het gebruik van dierlijke mest te stimuleren door een heffing op kunstmestgebruik. Op 18 mei is het rapport gepubliceerd en de uitkomst is extra actueel doordat het Adviescollege Stikstofproblematiek, ofwel de Commissie Remkes, een kunstmestheffing voorstelt om zo de inzet van dierlijke mest te stimuleren.
Kunstmest aanvulling op maat
De belangrijkste conclusies van het rapport zijn volgens Meststoffen Nederland dat een heffing op kunstmest kostprijsverhogend werkt voor de boer, maar niet leidt tot vervanging van kunstmest door dierlijke mest. Kunstmest wordt gezien als een aanvulling met nutriënten op maat bovenop dierlijke mest. In theorie zou er in Nederland nog zeventien procent van het huidige stikstofkunstmestgebruik kunnen worden vervangen door dierlijke mest. Maar de inzet van meer stikstof uit mest in de Nederlandse landbouw zal volgens het onderzoek leiden tot meer kunstmestgebruik in andere landen.
Stimulans mestverwerking
Volgens de onderzoekers is het in plaats van een stikstofheffing effectiever om mestverwerking financieel te stimuleren. Hierdoor zijn meer dierlijke meststoffen met de juiste samenstelling en werking op de markt te krijgen. Meststoffen Nederland schaart zich achter de conclusie van de onderzoekers en is voorstander van een optimaal gebruik van organische mest aangevuld met kunstmest. Dit omdat het significante voordelen heeft voor gewasopbrengst, -kwaliteit en natuur en milieu. Een meer circulaire landbouw met minder verliezen is daarbij de inzet.
REAGEER