donderdag, 3 september, 2020 Een haksellengte die past bij het drogestofpercentage, stevig aanrijden en een kuilomvang die voor voldoende voersnelheid zorgt zijn bepalend voor de optimale maiskuil. Nu de maisoogst op het punt van beginnen staat, geven specialisten die betrokken zijn bij de KringloopWijzer inkuiltips die bijdragen aan het beperken van voerverlies van de maiskuil. Het voorkomen van broei speelt bij deze adviezen een centrale rol. Zo kan een te hoge of te brede maiskuil ervoor zorgen dat de voersnelheid niet hoog genoeg is en er bij het uitkuilen broei ontstaat. Aanrijden van dunne laagjesOok onvoldoende aanrijden zorgt voor broei. Zeker bij een sleufsilo waar van achteren naar voren wordt gewerkt is aanrijden in dunne laagjes belangrijk. Het lijkt heel makkelijk, maar verdeel de inhoud van een silagewagen van 40 m3 maar eens in een dun laagje van maximaal 30, maar liever 15 centimeter. Fijner hakselen van droge maisLet ook op het drogestofpercentage in combinatie met de haksellengte. Oogst de mais als het drogestofpercentage tussen 35 en 40 procent is. Dan is de haksellengte niet zo relevant. Een lengte tussen de 6 en 30 millimeter is dan acceptabel. Is de mais natter, dan is iets grover hakselen tussen de 12 en 15 millimeter wenselijk. Te kort hakselen zorgt voor moes in de kuil. Is het gewas droger dan 40 procent dan is iets fijner hakselen aan te bevelen, maar haksel nooit korter dan 6 millimeter. Deze informatie is afkomstig van adviseurs en/of onderzoekers van het project KringloopWijzer en maakt onderdeel uit van een serie KringloopTips.
0 reacties
|
Haksellengte, aanrijden en voersnelheid bepalen optimale maiskuil
Een haksellengte die past bij het drogestofpercentage, stevig aanrijden en een kuilomvang die voor voldoende voersnelheid zorgt zijn bepalend voor de optimale maiskuil.
Nu de maisoogst op het punt van beginnen staat, geven specialisten die betrokken zijn bij de KringloopWijzer inkuiltips die bijdragen aan het beperken van voerverlies van de maiskuil. Het voorkomen van broei speelt bij deze adviezen een centrale rol. Zo kan een te hoge of te brede maiskuil ervoor zorgen dat de voersnelheid niet hoog genoeg is en er bij het uitkuilen broei ontstaat.
Aanrijden van dunne laagjes
Ook onvoldoende aanrijden zorgt voor broei. Zeker bij een sleufsilo waar van achteren naar voren wordt gewerkt is aanrijden in dunne laagjes belangrijk. Het lijkt heel makkelijk, maar verdeel de inhoud van een silagewagen van 40 m3 maar eens in een dun laagje van maximaal 30, maar liever 15 centimeter.
Fijner hakselen van droge mais
Let ook op het drogestofpercentage in combinatie met de haksellengte. Oogst de mais als het drogestofpercentage tussen 35 en 40 procent is. Dan is de haksellengte niet zo relevant. Een lengte tussen de 6 en 30 millimeter is dan acceptabel. Is de mais natter, dan is iets grover hakselen tussen de 12 en 15 millimeter wenselijk. Te kort hakselen zorgt voor moes in de kuil. Is het gewas droger dan 40 procent dan is iets fijner hakselen aan te bevelen, maar haksel nooit korter dan 6 millimeter.
Deze informatie is afkomstig van adviseurs en/of onderzoekers van het project KringloopWijzer en maakt onderdeel uit van een serie KringloopTips.
REAGEER