vrijdag, 9 oktober, 2015 Kalveren die in de eerste acht weken van hun leven hard groeien, ontwikkelen grotere organen en meer uierweefsel dan kalveren met een laag groeitempo. Dit blijkt uit onderzoek van Trouw Nutrition en de Amerikaanse universiteit van Cornell. In een proef werd de ontwikkeling van twee groepen kalveren vergeleken. De ene groep kreeg tot een leeftijd van 54 dagen in totaal 70 kilo melkpoeder, terwijl de andere het moest doen met 33 kilo. De eerste groep groeide met 820 gram per dag meer dan twee keer zo snel als de tweede groep, die bleef steken op een gewichtstoename van gemiddeld 390 gram per dag. Grotere lever en nierenDe snel groeiende kalveren hadden op een leeftijd van 54 dagen bovendien een grotere lever en grotere nieren dan de traag groeiende kalveren, niet alleen absoluut maar ook relatief ten opzichte van het lichaamsgewicht. Verschil in uierklierweefselNog groter was het verschil in hoeveelheid uierklierweefsel. Die hoeveelheid was bij de kalveren die hard werden gevoerd meer dan vier keer zo groot. ‘En daarbij was het weefsel ook nog eens van een betere kwaliteit door een groter aandeel functionele cellen’, vertelt onderzoekster Harma Berends. Opvallend is dat het voerniveau na het spenen geen enkele invloed meer heeft op de hoeveelheid uierkliercellen. Hard groeiende kalverenDe betere ontwikkeling van organen en uierweefsel zou kunnen verklaren waarom hard groeiende kalveren in hun latere leven meer melk geven dan traag groeiende kalveren. Een uitgebreide special over jongveeopfok staat in het tweede oktobernummer van Veeteelt, dat deze week verschenen is.
0 reacties
|
Grotere organen voor snel groeiende kalveren
Kalveren die in de eerste acht weken van hun leven hard groeien, ontwikkelen grotere organen en meer uierweefsel dan kalveren met een laag groeitempo. Dit blijkt uit onderzoek van Trouw Nutrition en de Amerikaanse universiteit van Cornell.
In een proef werd de ontwikkeling van twee groepen kalveren vergeleken. De ene groep kreeg tot een leeftijd van 54 dagen in totaal 70 kilo melkpoeder, terwijl de andere het moest doen met 33 kilo. De eerste groep groeide met 820 gram per dag meer dan twee keer zo snel als de tweede groep, die bleef steken op een gewichtstoename van gemiddeld 390 gram per dag.
Grotere lever en nieren
De snel groeiende kalveren hadden op een leeftijd van 54 dagen bovendien een grotere lever en grotere nieren dan de traag groeiende kalveren, niet alleen absoluut maar ook relatief ten opzichte van het lichaamsgewicht.
Verschil in uierklierweefsel
Nog groter was het verschil in hoeveelheid uierklierweefsel. Die hoeveelheid was bij de kalveren die hard werden gevoerd meer dan vier keer zo groot. ‘En daarbij was het weefsel ook nog eens van een betere kwaliteit door een groter aandeel functionele cellen’, vertelt onderzoekster Harma Berends. Opvallend is dat het voerniveau na het spenen geen enkele invloed meer heeft op de hoeveelheid uierkliercellen.
Hard groeiende kalveren
De betere ontwikkeling van organen en uierweefsel zou kunnen verklaren waarom hard groeiende kalveren in hun latere leven meer melk geven dan traag groeiende kalveren.
Een uitgebreide special over jongveeopfok staat in het tweede oktobernummer van Veeteelt, dat deze week verschenen is.
REAGEER