donderdag, 19 maart, 2020 Vanwege de natte omstandigheden is op veel percelen de groenbemester nog niet ondergewerkt. Voor een goede benutting van de in het vanggewas opgenomen mineralen is een snelle onderwerking inmiddels wel gewenst. En dat kon nog altijd zonder de inzet van glyfosaat, zo schrijft WUR-onderzoeker Zwier van de Vegte op de website www.verantwoordeveehouderij.nl. Onttrekking van mineralenWanneer vanggewassen te lang blijven staan, is dat nadelig voor de onttrekking van mineralen en op droge gronden voor het onttrekken van vocht. Ook kan een grote hoeveelheid vanggewas niet goed verteerd worden omdat het onvoldoende kan worden bewerkt. Eerst verhakselenOm zonder de inzet van glyfosaat het vanggewas goed te verwerken, moet de bodem wel voldoende zijn opgedroogd. Als de bodem bereden kan worden is het verstandig om bij een massaal gewas het eerst te verhakselen met bijvoorbeeld een klepelmaaier. Daarna kan het gewas dan, het liefst zo ondiep mogelijk, worden gemengd met de bovenlaag van de bodem. Het vanggewas bovenin de bouwvoor houden is belangrijk om ook bij ondiep ploegen het organische stof bovenin de bodem te houden. Klik hier voor meer achtergrondinformatie over het verwerken van vanggewassen zonder glyfosaat.
0 reacties
|
Groenbemester onderwerken kan ook zonder glyfosaat
Vanwege de natte omstandigheden is op veel percelen de groenbemester nog niet ondergewerkt.
Voor een goede benutting van de in het vanggewas opgenomen mineralen is een snelle onderwerking inmiddels wel gewenst. En dat kon nog altijd zonder de inzet van glyfosaat, zo schrijft WUR-onderzoeker Zwier van de Vegte op de website www.verantwoordeveehouderij.nl.
Onttrekking van mineralen
Wanneer vanggewassen te lang blijven staan, is dat nadelig voor de onttrekking van mineralen en op droge gronden voor het onttrekken van vocht. Ook kan een grote hoeveelheid vanggewas niet goed verteerd worden omdat het onvoldoende kan worden bewerkt.
Eerst verhakselen
Om zonder de inzet van glyfosaat het vanggewas goed te verwerken, moet de bodem wel voldoende zijn opgedroogd. Als de bodem bereden kan worden is het verstandig om bij een massaal gewas het eerst te verhakselen met bijvoorbeeld een klepelmaaier. Daarna kan het gewas dan, het liefst zo ondiep mogelijk, worden gemengd met de bovenlaag van de bodem. Het vanggewas bovenin de bouwvoor houden is belangrijk om ook bij ondiep ploegen het organische stof bovenin de bodem te houden.
Klik hier voor meer achtergrondinformatie over het verwerken van vanggewassen zonder glyfosaat.
REAGEER