donderdag, 16 april, 2020 De kwaliteit van het gras is op geen enkel ander moment beter dan nu. Daarom is het verstandig dit gras juist nu zo goed mogelijk te benutten door zo vroeg mogelijk te starten met weiden. Dat schrijven adviseurs die betrokken zijn bij het project de KringloopWijzer. Huidig vers gras kent hoge voederwaardenMet de huidige weersomstandigheden is de kwaliteit van het gras super met een vem-gehalte van 1100. Ook is het aanwezige eiwit in het gras zeer bestendig. Dat wil zegen dat de dve-waarde erg hoog ligt. Hier ligt dus de winst. Het verschil met een kilo droge stof kuilgras kan wel oplopen tot 50 gram per kilogram droge stof. Deze kilogrammen hoef je dan niet aan te kopen. Kwaliteitsverlies door inkuilenHet gaat er volgens de onderzoekers daarom niet om hoeveel gras je beschikbaar stelt aan de koeien, maar meer dat ze vers gras kunnen opnemen. Nu vers gras op laten nemen betekent dat er mogelijk minder eerste snede gras geoogst kan worden. Toch hoeft dat niet het geval te zijn. Het grote verschil is dat je de beweiding vaak al 4 tot 6 weken eerder kan starten dan het maaien. Dat gras hoef je dus ook niet beschikbaar te hebben in de kuil. Daarnaast is het onmogelijk om zonder enige vorm van kwaliteitsverlies het huidige vers gras in te kuilen. Het betreft dan de kwaliteit van eiwit, maar in mindere mate ook de vem-waarde. Lagere ruweiwitdoelstellingHet bestendige eiwit in het voorjaarsgras kan via beweiding goed samengaan met het realiseren van een lagere ruweiwitdoelstelling in de jaarrantsoenen. Als de sector winst wil realiseren op eiwit van eigen land, dan kan het toepassen van beweiden hier een belangrijke bijdrage aanleveren, mits je als ondernemer op tijd start in het voorjaar. Deze informatie is afkomstig van adviseurs en/of onderzoekers van het project KringloopWijzer en maakt onderdeel uit van een serie Kringlooptips.
0 reacties
|
Graskwaliteit nooit beter dan nu
De kwaliteit van het gras is op geen enkel ander moment beter dan nu. Daarom is het verstandig dit gras juist nu zo goed mogelijk te benutten door zo vroeg mogelijk te starten met weiden.
Dat schrijven adviseurs die betrokken zijn bij het project de KringloopWijzer.
Huidig vers gras kent hoge voederwaarden
Met de huidige weersomstandigheden is de kwaliteit van het gras super met een vem-gehalte van 1100. Ook is het aanwezige eiwit in het gras zeer bestendig. Dat wil zegen dat de dve-waarde erg hoog ligt. Hier ligt dus de winst. Het verschil met een kilo droge stof kuilgras kan wel oplopen tot 50 gram per kilogram droge stof. Deze kilogrammen hoef je dan niet aan te kopen.
Kwaliteitsverlies door inkuilen
Het gaat er volgens de onderzoekers daarom niet om hoeveel gras je beschikbaar stelt aan de koeien, maar meer dat ze vers gras kunnen opnemen. Nu vers gras op laten nemen betekent dat er mogelijk minder eerste snede gras geoogst kan worden. Toch hoeft dat niet het geval te zijn. Het grote verschil is dat je de beweiding vaak al 4 tot 6 weken eerder kan starten dan het maaien. Dat gras hoef je dus ook niet beschikbaar te hebben in de kuil. Daarnaast is het onmogelijk om zonder enige vorm van kwaliteitsverlies het huidige vers gras in te kuilen. Het betreft dan de kwaliteit van eiwit, maar in mindere mate ook de vem-waarde.
Lagere ruweiwitdoelstelling
Het bestendige eiwit in het voorjaarsgras kan via beweiding goed samengaan met het realiseren van een lagere ruweiwitdoelstelling in de jaarrantsoenen. Als de sector winst wil realiseren op eiwit van eigen land, dan kan het toepassen van beweiden hier een belangrijke bijdrage aanleveren, mits je als ondernemer op tijd start in het voorjaar.
Deze informatie is afkomstig van adviseurs en/of onderzoekers van het project KringloopWijzer en maakt onderdeel uit van een serie Kringlooptips.
REAGEER