vrijdag, 22 maart, 2019 Graskuilen bevatten bij het voeren vaak minder droge stof en een hoger gehalte aan ruw eiwit dan het kuiluitslagformulier vermeldt. Dat stelt Koen Luijben, rundveenutritionist bij Trouw Nutrition. Trouw introduceerde tijdens een rundveestudiedag een nieuwe mobiele scanner, die op basis van NIR-techniek van een graskuilmonster de kwaliteit kan bepalen. ‘We hebben bij het testen gemerkt dat de waarden voor droge stof vaak lager liggen dan de uitslag van de eerder genomen kuilanalyse. Dat komt waarschijnlijk doordat de inkuilprocessen waarbij vocht vrijkomt, onder het plastic blijven doorgaan’, vertelt Luijben. Waarom het eiwitgehalte hoger bleek uit de ervaringen met de scanner, kon hij niet aangeven. Te veel eiwit in het rantsoenLuijben benadrukt dat hij het laten uitvoeren van kuilanalyses niet ter discussie stelt, maar wel dat de kuilkwaliteit van wat er daadwerkelijk gevoerd wordt, vaker gemeten zou moeten worden. ‘Hoe representatief is je kuilanalyse bij het moment van voeren? We zien dat het eiwitgehalte bij het voeren vaak hoger ligt. Dat betekent dat er eigenlijk te veel eiwit in het rantsoen zit. Zeker nu het belang van meer eiwit van eigen land halen toeneemt, is het heel relevant dat je het eiwitpercentage in het kuilgras weet, zodat je ook niet te veel eiwit hoeft aan te voeren.’ Scanner kost 2500-3000 euroTrouw wil de mobiele scanner, die de NUO (Nutri-opt Onsite Adviser) wordt genoemd, deze zomer gaan vermarkten. De Noa meet onder meer droge stof, ruw eiwit, suiker en ruwe celstof. De uitslag wordt binnen enkele minuten zichtbaar in een speciale app op een smartphone. Trouw verwacht dat de aanschafkosten tussen de 2500 en 3000 euro liggen. Daar komt nog een abonnement bovenop voor het ijken van de scanner.
0 reacties
|
Graskuil bevat vaak meer eiwit dan op kuiluitslag staat
Graskuilen bevatten bij het voeren vaak minder droge stof en een hoger gehalte aan ruw eiwit dan het kuiluitslagformulier vermeldt.
Dat stelt Koen Luijben, rundveenutritionist bij Trouw Nutrition. Trouw introduceerde tijdens een rundveestudiedag een nieuwe mobiele scanner, die op basis van NIR-techniek van een graskuilmonster de kwaliteit kan bepalen.
‘We hebben bij het testen gemerkt dat de waarden voor droge stof vaak lager liggen dan de uitslag van de eerder genomen kuilanalyse. Dat komt waarschijnlijk doordat de inkuilprocessen waarbij vocht vrijkomt, onder het plastic blijven doorgaan’, vertelt Luijben.
Waarom het eiwitgehalte hoger bleek uit de ervaringen met de scanner, kon hij niet aangeven.
Te veel eiwit in het rantsoen
Luijben benadrukt dat hij het laten uitvoeren van kuilanalyses niet ter discussie stelt, maar wel dat de kuilkwaliteit van wat er daadwerkelijk gevoerd wordt, vaker gemeten zou moeten worden.
‘Hoe representatief is je kuilanalyse bij het moment van voeren? We zien dat het eiwitgehalte bij het voeren vaak hoger ligt. Dat betekent dat er eigenlijk te veel eiwit in het rantsoen zit. Zeker nu het belang van meer eiwit van eigen land halen toeneemt, is het heel relevant dat je het eiwitpercentage in het kuilgras weet, zodat je ook niet te veel eiwit hoeft aan te voeren.’
Scanner kost 2500-3000 euro
Trouw wil de mobiele scanner, die de NUO (Nutri-opt Onsite Adviser) wordt genoemd, deze zomer gaan vermarkten. De Noa meet onder meer droge stof, ruw eiwit, suiker en ruwe celstof. De uitslag wordt binnen enkele minuten zichtbaar in een speciale app op een smartphone.
Trouw verwacht dat de aanschafkosten tussen de 2500 en 3000 euro liggen. Daar komt nog een abonnement bovenop voor het ijken van de scanner.
REAGEER