zaterdag, 5 september, 2015 Sinds dit voorjaar houden 52 Nederlandse bedrijven en melkveehouders wekelijks hun grasgroeigevens bij in het Ierse managementprogramma Agrinet. Door al deze gegevens over grashoogte en graskwaliteit, onder meer aangeleverd via Agrifirm Feed en De Heus voeders, ontstaat er een landelijk beeld over de grasgroei in de afgelopen periode, maar is er ook een betere voorspelling van grasgroei mogelijk. 1500 Ierse melkveehoudersHet verzamelen en delen van de gegevens gaat naar Iers voorbeeld, waar 1500 veehouders wekelijks hun gegevens delen. Het Nederlandse initiatief maakt deel uit van het project van het Wageningse onderzoeksproject Amazing Grazing en wordt begeleid door Marcia Stienezen. ‘Als er nog meer mensen gaan meten en de gegevens met ons delen, kan het grasgroeimeetnet nauwkeuriger gegevens leveren van kleinere regio’s’, geeft Stienezen aan. ‘Daarmee krijgen we meer betrouwbare resultaten over heel Nederland van verschillende grondsoorten.’ Grote regioverschillen in grasgroeiVolgens Stienezen blijkt dat er grote verschillen zijn tussen regio’s. ‘Grondsoort, neerslag en temperatuur zijn in het zuiden van Nederland weer anders dan in het noorden en ook het westen en oosten verschillen hiervan.’ Lees meer achtergronden over Agrinet in VeeteeltGRAS Extra, dat meegestuurd wordt bij het tweede septembernummer van Veeteelt.
0 reacties
|
Grasgroei beter te voorspellen dankzij Agrinet
Sinds dit voorjaar houden 52 Nederlandse bedrijven en melkveehouders wekelijks hun grasgroeigevens bij in het Ierse managementprogramma Agrinet.
Door al deze gegevens over grashoogte en graskwaliteit, onder meer aangeleverd via Agrifirm Feed en De Heus voeders, ontstaat er een landelijk beeld over de grasgroei in de afgelopen periode, maar is er ook een betere voorspelling van grasgroei mogelijk.
1500 Ierse melkveehouders
Het verzamelen en delen van de gegevens gaat naar Iers voorbeeld, waar 1500 veehouders wekelijks hun gegevens delen. Het Nederlandse initiatief maakt deel uit van het project van het Wageningse onderzoeksproject Amazing Grazing en wordt begeleid door Marcia Stienezen. ‘Als er nog meer mensen gaan meten en de gegevens met ons delen, kan het grasgroeimeetnet nauwkeuriger gegevens leveren van kleinere regio’s’, geeft Stienezen aan. ‘Daarmee krijgen we meer betrouwbare resultaten over heel Nederland van verschillende grondsoorten.’
Grote regioverschillen in grasgroei
Volgens Stienezen blijkt dat er grote verschillen zijn tussen regio’s. ‘Grondsoort, neerslag en temperatuur zijn in het zuiden van Nederland weer anders dan in het noorden en ook het westen en oosten verschillen hiervan.’
Lees meer achtergronden over Agrinet in VeeteeltGRAS Extra, dat meegestuurd wordt bij het tweede septembernummer van Veeteelt.
REAGEER