maandag, 24 oktober, 2016 Rode zeewier kan inderdaad bijdragen aan de reductie van methaan. Dat bevestigde Jan Dijkstra, universitair hoofddocent voeding van herkauwers in Wageningen. Hij reageerde in gesprek met BNR nieuwsradio op het Australische nieuws dat zeewier de methaanproductie van koeien met 99 procent zou kunnen reduceren. Volgens Dijkstra zitten er aan de toepassing van rode zeewier echter nog wel wat haken en ogen. De stof bromoform uit rode zeewier remt de methaanproductie, maar is ook een toxische stof die giftig is bij inademen of aanraking met de huid. Overigens is de beschikbaarheid van rode zeewier ook nog een uitdaging. Ervaring bij schapenAustralische onderzoekers vonden bij onderzoek met een ‘nep-pens’ dat rode zeewier de methaanproductie sterk reduceerde. Er is ook al ervaring opgedaan met schapen die twee procent van hun rantsoen in de vorm van rode zeewier gevoerd kregen. Het zorgde voor een methaanreductie van vijftig tot zeventig procent. Jong en bladrijk grasVanwege het toxische karakter van bromoform ziet Dijkstra vooralsnog meer nut in andere voedingsmaatregelen. Zo is inmiddels bekend dat jong en bladrijk gras minder methaanuitstoot geeft dan oud en stengelig gras.
0 reacties
|
‘Giftige’ rode zeewier reduceert methaan
Rode zeewier kan inderdaad bijdragen aan de reductie van methaan. Dat bevestigde Jan Dijkstra, universitair hoofddocent voeding van herkauwers in Wageningen.
Hij reageerde in gesprek met BNR nieuwsradio op het Australische nieuws dat zeewier de methaanproductie van koeien met 99 procent zou kunnen reduceren. Volgens Dijkstra zitten er aan de toepassing van rode zeewier echter nog wel wat haken en ogen. De stof bromoform uit rode zeewier remt de methaanproductie, maar is ook een toxische stof die giftig is bij inademen of aanraking met de huid. Overigens is de beschikbaarheid van rode zeewier ook nog een uitdaging.
Ervaring bij schapen
Australische onderzoekers vonden bij onderzoek met een ‘nep-pens’ dat rode zeewier de methaanproductie sterk reduceerde. Er is ook al ervaring opgedaan met schapen die twee procent van hun rantsoen in de vorm van rode zeewier gevoerd kregen. Het zorgde voor een methaanreductie van vijftig tot zeventig procent.
Jong en bladrijk gras
Vanwege het toxische karakter van bromoform ziet Dijkstra vooralsnog meer nut in andere voedingsmaatregelen. Zo is inmiddels bekend dat jong en bladrijk gras minder methaanuitstoot geeft dan oud en stengelig gras.
REAGEER