vrijdag, 24 mei, 2019 Kalveren zijn gezonder wanneer ze melkpoeder gevoerd krijgen met een lagere osmolaliteit en meer energie. Dat blijkt uit een onderzoek dat Trouw Nutrition heeft uitgevoerd op het eigen kalveronderzoeksbedrijf in Boxmeer. ‘Osmolaliteit is de concentratie van de osmotisch werkzame stoffen per kilogram oplosmiddel. Voor melk zijn dat de hoeveelheid suikers en mineralen in een liter water’, zo legt Koen Luijben, nutritionist rundvee bij Trouw Nutrition, uit. ‘We zagen dat een hoge osmolaliteit zorgt voor meer druk op de darmen van het kalf, waardoor de waterbalans verstoord wordt. Dat geeft meer kans op diarree.’ Toevoeging van suikersDe osmolaliteit van gangbare melkpoeders ligt hoger dan die van rauwe koemelk. ‘Dat komt doordat in veel melkpoeders grondstoffen zitten met hogere mineralenniveaus en door de toevoeging van suikers. Deze suikers worden toegevoegd voor de energie, maar verhogen wel de osmolaliteit.’ In hetzelfde onderzoek ervaarde Trouw Nutrition dat kalveren in de eerste weken van hun leven veel energie nodig hebben. ‘Wanneer kalveren intensiever worden gevoerd in de beginfase, leidt dat tot pinken die eerder geïnsemineerd kunnen worden en melkvaarzen met een betere conditiescore. Ook de uitval na afkalven is minder. Hard voeren als kalf zorgt voor een beter vetmetabolisme op latere leeftijd’, aldus Luijben. Melkpoeder met meer energieTrouw Nutrition heeft daarom een melkpoeder ontwikkeld dat 10 procent meer energie in de vorm van plantaardige vetten bevat en daarnaast een 20 procent lagere osmolaliteit heeft. Ook zijn de hoeveelheid mineralen aangepast. ‘Dit melkpoeder, Sprayfo Delta, kost per kalf 10 tot 15 euro meer dan een gangbaar melkpoeder, maar zorgt wel voor gezondere kalveren die op latere leeftijd gemakkelijker melk produceren.’
0 reacties
|
Gezondere kalveren met melk met lage osmolaliteit
Kalveren zijn gezonder wanneer ze melkpoeder gevoerd krijgen met een lagere osmolaliteit en meer energie. Dat blijkt uit een onderzoek dat Trouw Nutrition heeft uitgevoerd op het eigen kalveronderzoeksbedrijf in Boxmeer.
‘Osmolaliteit is de concentratie van de osmotisch werkzame stoffen per kilogram oplosmiddel. Voor melk zijn dat de hoeveelheid suikers en mineralen in een liter water’, zo legt Koen Luijben, nutritionist rundvee bij Trouw Nutrition, uit. ‘We zagen dat een hoge osmolaliteit zorgt voor meer druk op de darmen van het kalf, waardoor de waterbalans verstoord wordt. Dat geeft meer kans op diarree.’
Toevoeging van suikers
De osmolaliteit van gangbare melkpoeders ligt hoger dan die van rauwe koemelk. ‘Dat komt doordat in veel melkpoeders grondstoffen zitten met hogere mineralenniveaus en door de toevoeging van suikers. Deze suikers worden toegevoegd voor de energie, maar verhogen wel de osmolaliteit.’
In hetzelfde onderzoek ervaarde Trouw Nutrition dat kalveren in de eerste weken van hun leven veel energie nodig hebben. ‘Wanneer kalveren intensiever worden gevoerd in de beginfase, leidt dat tot pinken die eerder geïnsemineerd kunnen worden en melkvaarzen met een betere conditiescore. Ook de uitval na afkalven is minder. Hard voeren als kalf zorgt voor een beter vetmetabolisme op latere leeftijd’, aldus Luijben.
Melkpoeder met meer energie
Trouw Nutrition heeft daarom een melkpoeder ontwikkeld dat 10 procent meer energie in de vorm van plantaardige vetten bevat en daarnaast een 20 procent lagere osmolaliteit heeft. Ook zijn de hoeveelheid mineralen aangepast. ‘Dit melkpoeder, Sprayfo Delta, kost per kalf 10 tot 15 euro meer dan een gangbaar melkpoeder, maar zorgt wel voor gezondere kalveren die op latere leeftijd gemakkelijker melk produceren.’
REAGEER