Getoaste veldbonen kunnen soja (deels) vervangen


Verhitten tot 130 graden helpt om eiwit en zetmeel uit veldbonen beter benutbaar te maken
woensdag, 27 januari, 2021

Getoaste veldbonen van eigen land zijn een interessant alternatief voor geïmporteerde soja.

Vervangen van soja door getoaste veldbonen kan tot 1,7 kg per koe per dag zonder grote gevolgen voor de melkproductie. Deze vervanging kan – afhankelijk van de sojaprijs – aanzienlijk lagere voerkosten opleveren.

Dit concluderen het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO en Inagro op basis van onderzoek naar de voederwaarde van de vlinderbloemige.

Rauwe bonen matig benut

‘Veldbonen bevatten veel eiwit en zetmeel en sluiten daarmee goed aan bij de behoefte van melkvee’, geven de onderzoekers aan. Eiwit uit rauwe veldbonen wordt echter voor 75 tot 80 procent afgebroken in de pens, waar dat voor sojaschroot 55 tot 60 procent is. Ook zetmeel uit rauwe veldbonen is met 76 tot 78 procent grotendeels pensafbreekbaar. Dit zorgt voor een relatief lage beschikbaarheid van eiwit en zetmeel in de darmen wat ongunstig is voor de benutting. Daarnaast bevatten rauwe veldbonen zogenaamde anti-nutritionele factoren die het verteringsproces verstoren.

Toasten verbetert benutting

Breken en opschonen van de veldbonen gevolgd door een korte verhitting tot een kerntemperatuur van 130 graden (toasten) maakt zowel eiwit als zetmeel bestendiger tegen afbraak in de pens. Daarnaast neutraliseert toasten een deel van de anti-nutritionele factoren. Bovendien stijgt door toasten het percentage droge stof met 3 tot 5 procent toe waardoor het product beter bewaard kan worden.

Vlinderbloemige bindt stikstof

‘Veldbonen groeien goed in ons klimaat en de teelt is relatief eenvoudig’, stellen de onderzoekers. ‘De soort behoort bovendien tot de vlinderbloemigen die stikstof uit de lucht halen. Daardoor is bemesting met stikstof niet of slechts beperkt nodig. Dit drukt de kosten voor kunstmest, is gunstig voor de biodiversiteit en maakt de teelt zeer geschikt voor biologische bedrijven’, aldus ILVO.

Deze proef kwam tot stand dankzij de financiële steun van de Vlaamse overheid via het CCBT project ‘Toasten van vlinderbloemigen voor een betere voederwaarde’. Daarbij is samengewerkt met het VLAIO-LA Traject EKOPTI (Eiwit in de koe optimaliseren) en kwam de uitvoering voor rekening van Inagro en ILVO. 


0 reacties

Verhitten tot 130 graden helpt om eiwit en zetmeel uit veldbonen beter benutbaar te maken
woensdag, 27 januari, 2021

Getoaste veldbonen van eigen land zijn een interessant alternatief voor geïmporteerde soja.

Vervangen van soja door getoaste veldbonen kan tot 1,7 kg per koe per dag zonder grote gevolgen voor de melkproductie. Deze vervanging kan – afhankelijk van de sojaprijs – aanzienlijk lagere voerkosten opleveren.

Dit concluderen het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO en Inagro op basis van onderzoek naar de voederwaarde van de vlinderbloemige.

Rauwe bonen matig benut

‘Veldbonen bevatten veel eiwit en zetmeel en sluiten daarmee goed aan bij de behoefte van melkvee’, geven de onderzoekers aan. Eiwit uit rauwe veldbonen wordt echter voor 75 tot 80 procent afgebroken in de pens, waar dat voor sojaschroot 55 tot 60 procent is. Ook zetmeel uit rauwe veldbonen is met 76 tot 78 procent grotendeels pensafbreekbaar. Dit zorgt voor een relatief lage beschikbaarheid van eiwit en zetmeel in de darmen wat ongunstig is voor de benutting. Daarnaast bevatten rauwe veldbonen zogenaamde anti-nutritionele factoren die het verteringsproces verstoren.

Toasten verbetert benutting

Breken en opschonen van de veldbonen gevolgd door een korte verhitting tot een kerntemperatuur van 130 graden (toasten) maakt zowel eiwit als zetmeel bestendiger tegen afbraak in de pens. Daarnaast neutraliseert toasten een deel van de anti-nutritionele factoren. Bovendien stijgt door toasten het percentage droge stof met 3 tot 5 procent toe waardoor het product beter bewaard kan worden.

Vlinderbloemige bindt stikstof

‘Veldbonen groeien goed in ons klimaat en de teelt is relatief eenvoudig’, stellen de onderzoekers. ‘De soort behoort bovendien tot de vlinderbloemigen die stikstof uit de lucht halen. Daardoor is bemesting met stikstof niet of slechts beperkt nodig. Dit drukt de kosten voor kunstmest, is gunstig voor de biodiversiteit en maakt de teelt zeer geschikt voor biologische bedrijven’, aldus ILVO.

Deze proef kwam tot stand dankzij de financiële steun van de Vlaamse overheid via het CCBT project ‘Toasten van vlinderbloemigen voor een betere voederwaarde’. Daarbij is samengewerkt met het VLAIO-LA Traject EKOPTI (Eiwit in de koe optimaliseren) en kwam de uitvoering voor rekening van Inagro en ILVO. 

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.