dinsdag, 17 september, 2019 Negentig nesten met weidevogels en toch gemiddeld 12 ton droge stof per hectare. Het zijn resultaten waar Gerrit, José, Andy en Lars Oskam in Vlist met recht trots op zijn, zeker ook omdat er op veengrond wordt geboerd. De familie Oskam is een van de zeven finalisten van de verkiezing van de Beste graslanboer 2019 en behaalde afgelopen drie jaar gemiddeld 71 procent eiwit van eigen land. Bemesting ook goed voor weidevogels‘We hebben er veel meer dan diverse biologische collega’s in de buurt, ondanks dat we maar3 hectare met een uitgestelde maaidatum hebben en 1,5 hectare voorweiden’, zo vertelt Gerrit Oskam. ‘Ieder jaar komen de weidevogels toch weer hier terug. Een gangbare bedrijfsvoering is dus zo slecht nog niet. Bemesten geeft voor weidevogels ook belangrijke voeding in en op de grond.’ Om de weidevogels de kans te geven zich te vermeerderen zet Oskam de nesten af bij beweiden. ‘Percelen met te veel nesten weid ik soms daarom niet. En om de broedsels de kans te geven uit te komen maaien we laat. Meestal pas rond 10 mei. Desondanks halen we hier in het veenweidegebied toch met gemak 950 vem bij 170 gram ruw eiwit. Juist dit eiwit maakt het mogelijk om zoveel gras in het rantsoen te voeren.’ Wie meer wil weten van de passie voor grasland en weidevogels kan het filmpje van Gerrit Oskam bekijken. Klik hier om het filmpje te bekijken. En verdient hij de titel Beste graslandboer 2019? Stem dan hier op Gerrit Oskam.
0 reacties
|
Gerrit Oskam: 'Hoge grasopbrengst ook haalbaar op veen'
Negentig nesten met weidevogels en toch gemiddeld 12 ton droge stof per hectare. Het zijn resultaten waar Gerrit, José, Andy en Lars Oskam in Vlist met recht trots op zijn, zeker ook omdat er op veengrond wordt geboerd.
De familie Oskam is een van de zeven finalisten van de verkiezing van de Beste graslanboer 2019 en behaalde afgelopen drie jaar gemiddeld 71 procent eiwit van eigen land.
Bemesting ook goed voor weidevogels
‘We hebben er veel meer dan diverse biologische collega’s in de buurt, ondanks dat we maar3 hectare met een uitgestelde maaidatum hebben en 1,5 hectare voorweiden’, zo vertelt Gerrit Oskam. ‘Ieder jaar komen de weidevogels toch weer hier terug. Een gangbare bedrijfsvoering is dus zo slecht nog niet. Bemesten geeft voor weidevogels ook belangrijke voeding in en op de grond.’
Om de weidevogels de kans te geven zich te vermeerderen zet Oskam de nesten af bij beweiden. ‘Percelen met te veel nesten weid ik soms daarom niet. En om de broedsels de kans te geven uit te komen maaien we laat. Meestal pas rond 10 mei. Desondanks halen we hier in het veenweidegebied toch met gemak 950 vem bij 170 gram ruw eiwit. Juist dit eiwit maakt het mogelijk om zoveel gras in het rantsoen te voeren.’
Wie meer wil weten van de passie voor grasland en weidevogels kan het filmpje van Gerrit Oskam bekijken. Klik hier om het filmpje te bekijken.
En verdient hij de titel Beste graslandboer 2019? Stem dan hier op Gerrit Oskam.
REAGEER