woensdag, 12 februari, 2020 Meer dan de helft van de bedrijven die meedraaien in het project Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers (VKA) realiseerden over de periode 2013 tot 2018 een negatief fosfaatoverschot in de bodem. Dit blijkt uit een overzicht van de resultaten van het project. Een negatief fosfaatoverschot betekent dat met het gewas meer fosfaat wordt afgevoerd dan met bemesting wordt aangevoerd. Dit gaat op den duur ten koste van de bodemvruchtbaarheid. Groter tekort op zandDe tekorten waren het grootst in jaren waarin de gewasopbrengst hoog was. Over de afgelopen zes jaar was het gemiddelde tekort op zandgrond 5 kilo per hectare en op kleigrond 1 kilo per hectare. Dit verschil wordt verklaard door hogere aanwendingsnorm voor dierlijke mest op kleigrond. De fosfaatbenutting was op bedrijven op zandgrond het hoogst. Evenwichtbesmesting onmogelijk‘De huidige wetgeving maakt het onmogelijk om fosfaatevenwichtsbemesting toe te passen’, concludeert onderzoeker Gerjan Hilhorst. De fosfaatbodemtekorten ontstaan enerzijds door verlaging van de fosfaatexcretie van de dieren en anderzijds door verplichte mestafzet. De hoeveelheid mest die veehouders moeten afvoeren wordt bepaald op basis van stikstof. Hierdoor moeten ze ook fosfaat afvoeren terwijl daar vaak nog wel plaatsingsruimte voor zou zijn. Resultaten in magazineDe resultaten van zes jaar VKA zijn weergegeven in een kleurrijk magazine dat is te downloaden op de site van VKA.
0 reacties
|
Fosfaatwetgeving kost bodemvruchtbaarheid bij deelnemers VKA
Meer dan de helft van de bedrijven die meedraaien in het project Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers (VKA) realiseerden over de periode 2013 tot 2018 een negatief fosfaatoverschot in de bodem. Dit blijkt uit een overzicht van de resultaten van het project.
Een negatief fosfaatoverschot betekent dat met het gewas meer fosfaat wordt afgevoerd dan met bemesting wordt aangevoerd. Dit gaat op den duur ten koste van de bodemvruchtbaarheid.
Groter tekort op zand
De tekorten waren het grootst in jaren waarin de gewasopbrengst hoog was. Over de afgelopen zes jaar was het gemiddelde tekort op zandgrond 5 kilo per hectare en op kleigrond 1 kilo per hectare. Dit verschil wordt verklaard door hogere aanwendingsnorm voor dierlijke mest op kleigrond. De fosfaatbenutting was op bedrijven op zandgrond het hoogst.
Evenwichtbesmesting onmogelijk
‘De huidige wetgeving maakt het onmogelijk om fosfaatevenwichtsbemesting toe te passen’, concludeert onderzoeker Gerjan Hilhorst. De fosfaatbodemtekorten ontstaan enerzijds door verlaging van de fosfaatexcretie van de dieren en anderzijds door verplichte mestafzet. De hoeveelheid mest die veehouders moeten afvoeren wordt bepaald op basis van stikstof. Hierdoor moeten ze ook fosfaat afvoeren terwijl daar vaak nog wel plaatsingsruimte voor zou zijn.
Resultaten in magazine
De resultaten van zes jaar VKA zijn weergegeven in een kleurrijk magazine dat is te downloaden op de site van VKA.
REAGEER