dinsdag, 21 november, 2017 Er valt nog genoeg te verbeteren aan de eiwitproductie en -benutting op melkveebedrijven. Dat blijkt uit het project Eiwit van Eigen land. ‘Niet alleen door meer eiwit van het grasland te halen, maar ook door het beter in het rantsoen te benutten. Daarmee bespaar je ook op eiwitaankopen’, aldus projectleider Bert Philipsen. De verschillen tussen melkveebedrijven in eiwitbenutting zijn groot. Bij veehouders met dezelfde grondsoort en dezelfde intensiteit kan het verschil wel oplopen tot vijftig procent, zo blijkt uit een analyse van de KringloopWijzer van 930 melkveebedrijven van Royal Bel Leerdammer. Hogere grasopbrengstenBedrijven die een hoge eiwitproductie realiseren, hebben volgens Philipsen een aantal kenmerken: ‘Ze passen weidegang toe, halen hogere grasopbrengsten, hebben meer grasland in het bouwplan en realiseren een hogere stikstofbenutting.’ Meer over dit onderwerp is te lezen in de special van Veeteelt, die deze week in de bus valt.
0 reacties
|
Forse verschillen in eiwitbenutting tussen melkveebedrijven
Er valt nog genoeg te verbeteren aan de eiwitproductie en -benutting op melkveebedrijven. Dat blijkt uit het project Eiwit van Eigen land. ‘Niet alleen door meer eiwit van het grasland te halen, maar ook door het beter in het rantsoen te benutten. Daarmee bespaar je ook op eiwitaankopen’, aldus projectleider Bert Philipsen.
De verschillen tussen melkveebedrijven in eiwitbenutting zijn groot. Bij veehouders met dezelfde grondsoort en dezelfde intensiteit kan het verschil wel oplopen tot vijftig procent, zo blijkt uit een analyse van de KringloopWijzer van 930 melkveebedrijven van Royal Bel Leerdammer.
Hogere grasopbrengsten
Bedrijven die een hoge eiwitproductie realiseren, hebben volgens Philipsen een aantal kenmerken: ‘Ze passen weidegang toe, halen hogere grasopbrengsten, hebben meer grasland in het bouwplan en realiseren een hogere stikstofbenutting.’
Meer over dit onderwerp is te lezen in de special van Veeteelt, die deze week in de bus valt.
REAGEER