vrijdag, 18 september, 2015 Elke extra ton droge stof per hectare laat de voerkosten dalen met 23 eurocent per 100 kg meetmelk. Dit blijkt uit onderzoek van DMS Advies naar 222 KringloopWijzer-bedrijven. De ruwe financiële en KringloopWijzer-cijfers van de 222 bedrijven werden gecorrigeerd naar intensiteit, grondsoort, percentage grasland en de melkproductie per koe. John Baars van DMS Advies: ‘Het onderzoek bevestigt nog maar eens dat focus op kwalitatief goed ruwvoer met voldoende drogestof- en eiwitopbrengst ervoor zorgt dat je minder voer hoeft aan te kopen. Voer is een groot deel van je kosten. Weet je daar winst te halen, dan realiseer je een betere kritieke melkprijs.’ Fosfaatonttrekking en droge stofMaisland geeft gemiddeld hogere drogestofopbrengsten dan grasland, maar grasland levert weer een hogere stikstof- en fosfaatopbrengst. Ook biedt het onderzoek aanknopingspunten om de KringloopWijzer nog verder in te zetten in gewaskeuze. ‘De hoeveelheid fosfaatonttrekking van grasland is een stuk groter dan van maisland. Of dit betekent dat ondernemers hun bouwplan over de kop gaan gooien, vraag ik me af. Er moet nog wel voldoende droge stof van het land komen’, volgens Baars. OnderzoekHet onderzoek werd uitgevoerd door Stefan Regelink, student aan Wageningen UR. De gegevens voor het onderzoek zijn afkomstig uit KringloopWijzers en boekhoudingen van 222 melkveebedrijven uit heel Nederland. Alle melkveebedrijven zijn deelnemers aan studiegroepen van DMS Advies.
0 reacties
|
Extra ton droge stof zorgt voor 23 cent lagere voerkosten
Elke extra ton droge stof per hectare laat de voerkosten dalen met 23 eurocent per 100 kg meetmelk. Dit blijkt uit onderzoek van DMS Advies naar 222 KringloopWijzer-bedrijven.
De ruwe financiële en KringloopWijzer-cijfers van de 222 bedrijven werden gecorrigeerd naar intensiteit, grondsoort, percentage grasland en de melkproductie per koe. John Baars van DMS Advies: ‘Het onderzoek bevestigt nog maar eens dat focus op kwalitatief goed ruwvoer met voldoende drogestof- en eiwitopbrengst ervoor zorgt dat je minder voer hoeft aan te kopen. Voer is een groot deel van je kosten. Weet je daar winst te halen, dan realiseer je een betere kritieke melkprijs.’
Fosfaatonttrekking en droge stof
Maisland geeft gemiddeld hogere drogestofopbrengsten dan grasland, maar grasland levert weer een hogere stikstof- en fosfaatopbrengst. Ook biedt het onderzoek aanknopingspunten om de KringloopWijzer nog verder in te zetten in gewaskeuze. ‘De hoeveelheid fosfaatonttrekking van grasland is een stuk groter dan van maisland. Of dit betekent dat ondernemers hun bouwplan over de kop gaan gooien, vraag ik me af. Er moet nog wel voldoende droge stof van het land komen’, volgens Baars.
Onderzoek
Het onderzoek werd uitgevoerd door Stefan Regelink, student aan Wageningen UR. De gegevens voor het onderzoek zijn afkomstig uit KringloopWijzers en boekhoudingen van 222 melkveebedrijven uit heel Nederland. Alle melkveebedrijven zijn deelnemers aan studiegroepen van DMS Advies.
REAGEER