donderdag, 21 april, 2016 Eurofins Agro onderzoekt ook dit jaar nieuwe methodes om op een nauwkeurigere en betrouwbare manier de kuilvoorraad te bepalen. Eurofins, het vroegere Blgg, berekent voor veehouders die de KringloopWijzer invullen, de voervooraad en hanteert daarvoor de regels van het handboek voor veehouderij. ‘Maar in die rekenregels zit ruimte voor een foutmarge van 15 procent’, zo vertelde Alie Hissink, verkoopleider van Eurofins Agro, tijdens een bijeenkomst in Wageningen. ‘De uitslag levert wel eens discussie op met veehouders, en dat willen we zo veel mogelijk voorkomen. Maar tot nu toe is de huidige rekenmethode nog altijd de meest nauwkeurige.’ Bepalingen aan de hand van boorselHet vaststellen van de voervoorraad is een wezenlijk onderdeel van de KringloopWijzer. Vooral de bepaling van de dichtheid van de kuil kan voor variatie zorgen in de totale schatting van de tonnen droge stof in de kuil. ‘We hebben al eens getest of we aan de hand van de hoeveelheid boorsel die we tijdens het grasmonsteren naar boven halen, de voorraad konden bepalen. Maar dat werkte onvoldoende bij erg droge kuilen, de variatie en afwijkingen bleken te groot.’ Traceren van opbrengst via weegbonnenVooralsnog accepteert de overheid ook de opbrengstbepaling wanneer de volledige oogst via de weegbrug is gemeten en dat te traceren is met weegbonnen. ‘Je ziet steeds meer opbrengstbepalingen op opraapwagens, maar die worden nog niet erkend als officieel meetinstrument. Dan zouden die machines ook regelmatig geijkt en geborgd moeten worden’, aldus Hissink. Ze geeft aan dat Eurofins met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) gesprekken heeft gepland over nieuwe mogelijkheden voor voorraadbepalingen. Daarbij wordt bekeken of de technieken van infrarood een bijdrage kunnen leveren.
2 reacties
|
Eurofins onderzoekt methodes om kuilvoorraad beter te bepalen
Eurofins Agro onderzoekt ook dit jaar nieuwe methodes om op een nauwkeurigere en betrouwbare manier de kuilvoorraad te bepalen.
Eurofins, het vroegere Blgg, berekent voor veehouders die de KringloopWijzer invullen, de voervooraad en hanteert daarvoor de regels van het handboek voor veehouderij. ‘Maar in die rekenregels zit ruimte voor een foutmarge van 15 procent’, zo vertelde Alie Hissink, verkoopleider van Eurofins Agro, tijdens een bijeenkomst in Wageningen. ‘De uitslag levert wel eens discussie op met veehouders, en dat willen we zo veel mogelijk voorkomen. Maar tot nu toe is de huidige rekenmethode nog altijd de meest nauwkeurige.’
Bepalingen aan de hand van boorsel
Het vaststellen van de voervoorraad is een wezenlijk onderdeel van de KringloopWijzer. Vooral de bepaling van de dichtheid van de kuil kan voor variatie zorgen in de totale schatting van de tonnen droge stof in de kuil. ‘We hebben al eens getest of we aan de hand van de hoeveelheid boorsel die we tijdens het grasmonsteren naar boven halen, de voorraad konden bepalen. Maar dat werkte onvoldoende bij erg droge kuilen, de variatie en afwijkingen bleken te groot.’
Traceren van opbrengst via weegbonnen
Vooralsnog accepteert de overheid ook de opbrengstbepaling wanneer de volledige oogst via de weegbrug is gemeten en dat te traceren is met weegbonnen. ‘Je ziet steeds meer opbrengstbepalingen op opraapwagens, maar die worden nog niet erkend als officieel meetinstrument. Dan zouden die machines ook regelmatig geijkt en geborgd moeten worden’, aldus Hissink. Ze geeft aan dat Eurofins met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) gesprekken heeft gepland over nieuwe mogelijkheden voor voorraadbepalingen. Daarbij wordt bekeken of de technieken van infrarood een bijdrage kunnen leveren.
Reacties
Als je het dairy tuner
de monsternemer steekt een
REAGEER