Eiwitniveau afwisselen voor een betere stikstofbenutting


Op het proefbedrijf De Marke is een nieuw experiment van start gegaan
dinsdag, 8 februari, 2022

Op Agro-Innovatiecentrum De Marke is in samenwerking met ForFarmers een experiment gestart om de stikstofbenutting van melkvee te verhogen.

Dit wordt gedaan door de melkgevende koeien de ene dag een rantsoen te geven met een normale eiwitvoorziening en de andere dag een rantsoen aan te bieden met een lage eiwitvoorziening.

Hogere stikstofbenutting bij lammeren

Het experiment is gebaseerd op aanwijzingen vanuit literatuur dat herkauwers een beroep kunnen doen op intern opgeslagen eiwitten wanneer er sprake is van een tijdelijk tekort. Zo werd er bij lammeren en ossen een hogere stikstofbenutting gerealiseerd bij een afwisselend eiwitgehalte in het rantsoen.

Nog geen resultaat bij koeien

Bij melkgevende koeien is in vorige onderzoeken niet aangetoond dat een dergelijke wisseling invloed had op de stikstofbenutting, maar dat kan volgens De Marke afhankelijk zijn van de duur van het experiment en het soort eiwit dat verandert. Ook de vervangende component kan van invloed zijn.

22 gram eiwit minder

In de proef is het basisrantsoen elke dag hetzelfde met één verschil: op de dagen met lage eiwitvoorziening gaat er geplette tarwe (131 gram ruw eiwit/kg ds) in de mengwagen en bij een normale eiwitvoorziening wordt een eiwitrijk meel toegevoegd met een ruw eiwit-totaal van 443 g/kg ds. Zo komt het lage eiwitniveau op 138 g RE-tot/kg ds en het normale eiwitniveau op 150 g RE-tot/kg ds. 

Het experiment van ForFarmers en De Marke is inmiddels van start en zal drie à vier weken lopen, waarbij dagelijks de voeropname wordt gemeten en de melkproductie wordt bijgehouden.


0 reacties

Op het proefbedrijf De Marke is een nieuw experiment van start gegaan
dinsdag, 8 februari, 2022

Op Agro-Innovatiecentrum De Marke is in samenwerking met ForFarmers een experiment gestart om de stikstofbenutting van melkvee te verhogen.

Dit wordt gedaan door de melkgevende koeien de ene dag een rantsoen te geven met een normale eiwitvoorziening en de andere dag een rantsoen aan te bieden met een lage eiwitvoorziening.

Hogere stikstofbenutting bij lammeren

Het experiment is gebaseerd op aanwijzingen vanuit literatuur dat herkauwers een beroep kunnen doen op intern opgeslagen eiwitten wanneer er sprake is van een tijdelijk tekort. Zo werd er bij lammeren en ossen een hogere stikstofbenutting gerealiseerd bij een afwisselend eiwitgehalte in het rantsoen.

Nog geen resultaat bij koeien

Bij melkgevende koeien is in vorige onderzoeken niet aangetoond dat een dergelijke wisseling invloed had op de stikstofbenutting, maar dat kan volgens De Marke afhankelijk zijn van de duur van het experiment en het soort eiwit dat verandert. Ook de vervangende component kan van invloed zijn.

22 gram eiwit minder

In de proef is het basisrantsoen elke dag hetzelfde met één verschil: op de dagen met lage eiwitvoorziening gaat er geplette tarwe (131 gram ruw eiwit/kg ds) in de mengwagen en bij een normale eiwitvoorziening wordt een eiwitrijk meel toegevoegd met een ruw eiwit-totaal van 443 g/kg ds. Zo komt het lage eiwitniveau op 138 g RE-tot/kg ds en het normale eiwitniveau op 150 g RE-tot/kg ds. 

Het experiment van ForFarmers en De Marke is inmiddels van start en zal drie à vier weken lopen, waarbij dagelijks de voeropname wordt gemeten en de melkproductie wordt bijgehouden.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.