dinsdag, 16 maart, 2021 Voor kwalitatief de beste eerste én tweede snede is het belangrijk om rond eind april de eerste snede te maaien. Dat blijkt uit onderzoek van Barenbrug. Op de eigen proefvelden werden twee veldjes met een maaimengsel elk in drieën gedeeld. Elk deel werd op een ander moment gemaaid. De eerste snede was op 14 april, 28 april en 15 mei en de tweede snede telkens vijf tot zes weken later op 25 mei, 3 juni en 18 juni. Het onderzoek vond afgelopen jaar plaats toen het voorjaar extreem droog was. Hoogste voederwaarde tot eind april‘Er is algemeen bekend dat vroeg maaien van de eerste snede de hoogste voederwaarde geeft. Maar of je nu half of eind april maait, dat maakt nauwelijks verschil, terwijl de opbrengst wel stijgt. Vanaf eind april zet echter de daling van de voederwaarde van gras in’, zegt Niehof. Doorschietdatum speel rol tweede snedeDiverse veehouders wachten langer met het maaien van de eerste snede om meer opbrengst te realiseren. Toch raadt Niehof bij het streven naar hoge voederwaarden in het gras niet aan om tot na begin mei te wachten met het oogsten van de eerste snede. ‘Dat heeft vooral te maken met de tweede snede’, geeft hij aan. ‘Door een te late eerste snede kom je ook uit op een late tweede snede. En dan gaat de doorschietdatum op circa 1 juni een rol spelen, met als gevolg een snel dalende graskwaliteit. Rond half juni kom je dan onder de 850 vem uit, wat betekent dat het al minder geschikt is voor melkvee. Voor een goede kwaliteit tweede snede Engels raai moet je daarom rond eind april de eerste snede oogsten.’ Meer over het onderzoek naar de graskwaliteit van de eerste en tweede snede is te lezen in het voorjaarsnummer van VeeteeltGRAS dat eind deze week op de mat valt.
1 reactie
|
Eerste snede bepaalt kwaliteit tweede snede
![]() |
Voor kwalitatief de beste eerste én tweede snede is het belangrijk om rond eind april de eerste snede te maaien. Dat blijkt uit onderzoek van Barenbrug.
Op de eigen proefvelden werden twee veldjes met een maaimengsel elk in drieën gedeeld. Elk deel werd op een ander moment gemaaid. De eerste snede was op 14 april, 28 april en 15 mei en de tweede snede telkens vijf tot zes weken later op 25 mei, 3 juni en 18 juni. Het onderzoek vond afgelopen jaar plaats toen het voorjaar extreem droog was.
Hoogste voederwaarde tot eind april
‘Er is algemeen bekend dat vroeg maaien van de eerste snede de hoogste voederwaarde geeft. Maar of je nu half of eind april maait, dat maakt nauwelijks verschil, terwijl de opbrengst wel stijgt. Vanaf eind april zet echter de daling van de voederwaarde van gras in’, zegt Niehof.
Doorschietdatum speel rol tweede snede
Diverse veehouders wachten langer met het maaien van de eerste snede om meer opbrengst te realiseren. Toch raadt Niehof bij het streven naar hoge voederwaarden in het gras niet aan om tot na begin mei te wachten met het oogsten van de eerste snede. ‘Dat heeft vooral te maken met de tweede snede’, geeft hij aan. ‘Door een te late eerste snede kom je ook uit op een late tweede snede. En dan gaat de doorschietdatum op circa 1 juni een rol spelen, met als gevolg een snel dalende graskwaliteit. Rond half juni kom je dan onder de 850 vem uit, wat betekent dat het al minder geschikt is voor melkvee. Voor een goede kwaliteit tweede snede Engels raai moet je daarom rond eind april de eerste snede oogsten.’
Meer over het onderzoek naar de graskwaliteit van de eerste en tweede snede is te lezen in het voorjaarsnummer van VeeteeltGRAS dat eind deze week op de mat valt.
Reacties
mooi onderzoek maar hoogste
REAGEER