Dve verlagen kost in praktijk minder melk dan theorie voorspelt


Een melkproductiedaling als gevolg van een lager dve-gehalte in het rantsoen kan gecompenseerd worden door meer vem te voeren
woensdag, 23 maart, 2022

Minder dve voeren blijkt in de praktijk minder melk te kosten dan op basis van theoretische normen zou worden verwacht.

Bovendien kan de productiedaling als gevolg van een lager dve-gehalte in het rantsoen gecompenseerd worden door extra vem te voeren. Dit nieuwe inzicht deelde Harmen van Laar, onderzoeker diervoeding bij Wageningen Livestock Research, in een webinar voor voeradviseurs in het kader van het Netwerk Praktijkbedrijven.

1 gram ruw eiwit is 1% ammoniak

De 110 melkveehouders die meedoen in het Netwerk Praktijkbedrijven streven naar een verlaging van de emissies van methaan en ammoniak met 30 procent in 2024 ten opzichte van de resultaten uit de KringloopWijzer over 2020. De beoogde ammoniakreductie hopen de deelnemers voor de helft te realiseren via een verlaging van het ruweiwitpercentage in het rantsoen. In 2020 was dit nog gemiddeld 165 gram per kg droge stof. Omdat 1 gram minder ruw eiwit per kg droge stof globaal 1% minder ammoniak oplevert, is het streven om in 2024 gemiddeld nog maar 150 gram ruw eiwit per kg droge stof te voeren.

150 gram ruw eiwit haalbaar

Veevoedingsonderzoeker Van Laar denkt dat dit doel is te realiseren zonder dat dit ten koste gaat van de melkproductie. Daarbij is het volgens hem belangrijk om onderscheid te maken tussen onbestendig eiwit (oeb) en darm verteerbaar eiwit (dve) in het rantsoen. Om het doel te halen zal eerst de oeb naar 0 moeten worden gebracht bij een 100 procent dekking van de dve-behoefte. Vervolgens kan de hoeveelheid dve in het rantsoen stapsgewijs worden verlaagd.

Vem en dve uitwisselbaar

Uit recent onderzoek blijkt dat deze verlaging van de dve-dekking minder melk kost dan op basis van behoeftenormen werd verwacht. ‘De koe regelt veel zelf en er zit dus speelruimte in verlagen van de hoeveelheid dve voordat dit een groot effect heeft op de melkproductie’, vertelt Van Laar. ‘Daarnaast zijn energie en eiwit uitwisselbaar. Als je minder dve voert kun je de melkproductie op peil houden door meer vem te voeren’, aldus de onderzoeker.

In een animatie legt Van Laar uit hoe de uitwisseling tussen dve en vem werkt. Klik hier om deze animatie te bekijken.

 

 


0 reacties

Een melkproductiedaling als gevolg van een lager dve-gehalte in het rantsoen kan gecompenseerd worden door meer vem te voeren
woensdag, 23 maart, 2022

Minder dve voeren blijkt in de praktijk minder melk te kosten dan op basis van theoretische normen zou worden verwacht.

Bovendien kan de productiedaling als gevolg van een lager dve-gehalte in het rantsoen gecompenseerd worden door extra vem te voeren. Dit nieuwe inzicht deelde Harmen van Laar, onderzoeker diervoeding bij Wageningen Livestock Research, in een webinar voor voeradviseurs in het kader van het Netwerk Praktijkbedrijven.

1 gram ruw eiwit is 1% ammoniak

De 110 melkveehouders die meedoen in het Netwerk Praktijkbedrijven streven naar een verlaging van de emissies van methaan en ammoniak met 30 procent in 2024 ten opzichte van de resultaten uit de KringloopWijzer over 2020. De beoogde ammoniakreductie hopen de deelnemers voor de helft te realiseren via een verlaging van het ruweiwitpercentage in het rantsoen. In 2020 was dit nog gemiddeld 165 gram per kg droge stof. Omdat 1 gram minder ruw eiwit per kg droge stof globaal 1% minder ammoniak oplevert, is het streven om in 2024 gemiddeld nog maar 150 gram ruw eiwit per kg droge stof te voeren.

150 gram ruw eiwit haalbaar

Veevoedingsonderzoeker Van Laar denkt dat dit doel is te realiseren zonder dat dit ten koste gaat van de melkproductie. Daarbij is het volgens hem belangrijk om onderscheid te maken tussen onbestendig eiwit (oeb) en darm verteerbaar eiwit (dve) in het rantsoen. Om het doel te halen zal eerst de oeb naar 0 moeten worden gebracht bij een 100 procent dekking van de dve-behoefte. Vervolgens kan de hoeveelheid dve in het rantsoen stapsgewijs worden verlaagd.

Vem en dve uitwisselbaar

Uit recent onderzoek blijkt dat deze verlaging van de dve-dekking minder melk kost dan op basis van behoeftenormen werd verwacht. ‘De koe regelt veel zelf en er zit dus speelruimte in verlagen van de hoeveelheid dve voordat dit een groot effect heeft op de melkproductie’, vertelt Van Laar. ‘Daarnaast zijn energie en eiwit uitwisselbaar. Als je minder dve voert kun je de melkproductie op peil houden door meer vem te voeren’, aldus de onderzoeker.

In een animatie legt Van Laar uit hoe de uitwisseling tussen dve en vem werkt. Klik hier om deze animatie te bekijken.

 

 

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.