woensdag, 27 juni, 2018 Onderzoekers van Wageningen Livestock Research ontdekten dat de afbraak van organische stof in drijfmest soms trager verloopt dan verwacht. Dit zou volgens hen het gevolg kunnen zijn van een verminderde activiteit van het bodemleven. De organische stof uit drijfmest wordt na uitrijden door het bodemleven afgebroken. Bij deze mineralisatie komt onder andere CO2 vrij. Wetenschappers van Wageningen Livestock Research onderzochten de effecten van verschillende fracties na mestscheiding of vergisting. Ze waren geïnteresseerd in het organischestofgehalte en de afbraak van die organische stof. Dunne fractie groter effectIn hun proef mengden de onderzoekers mest van drie verschillende bedrijven met zandgrond. Een half jaar lang werd de productie van CO2 gemeten als maat voor de snelheid van afbraak van organische stof. Ze ontdekten dat de afbraak van organische stof regelmatig trager verloopt dan verwacht. Dit effect lijkt groter bij dunne fracties en digestaten dan bij onbehandelde runderdrijfmest. Zout wellicht oorzaakDe remming van de afbraak van organische stof zou volgens de onderzoekers een gevolg kunnen zijn van een verminderde activiteit van het bodemleven. Onduidelijk is wat hiervan de oorzaak is, maar wellicht speelt het hoge zoutgehalte in mest hierbij een rol.
0 reacties
|
Drijfmest remt mogelijk activiteit van bodemleven
Onderzoekers van Wageningen Livestock Research ontdekten dat de afbraak van organische stof in drijfmest soms trager verloopt dan verwacht. Dit zou volgens hen het gevolg kunnen zijn van een verminderde activiteit van het bodemleven.
De organische stof uit drijfmest wordt na uitrijden door het bodemleven afgebroken. Bij deze mineralisatie komt onder andere CO2 vrij. Wetenschappers van Wageningen Livestock Research onderzochten de effecten van verschillende fracties na mestscheiding of vergisting. Ze waren geïnteresseerd in het organischestofgehalte en de afbraak van die organische stof.
Dunne fractie groter effect
In hun proef mengden de onderzoekers mest van drie verschillende bedrijven met zandgrond. Een half jaar lang werd de productie van CO2 gemeten als maat voor de snelheid van afbraak van organische stof. Ze ontdekten dat de afbraak van organische stof regelmatig trager verloopt dan verwacht. Dit effect lijkt groter bij dunne fracties en digestaten dan bij onbehandelde runderdrijfmest.
Zout wellicht oorzaak
De remming van de afbraak van organische stof zou volgens de onderzoekers een gevolg kunnen zijn van een verminderde activiteit van het bodemleven. Onduidelijk is wat hiervan de oorzaak is, maar wellicht speelt het hoge zoutgehalte in mest hierbij een rol.
REAGEER