woensdag, 22 augustus, 2018 In de Franse regio Bourgondië telen drie robots dit seizoen geheel zelfstandig 50 hectare snijmais. Alleen de oogst gebeurt straks met menselijke hulp. In oktober 2017 is het project van start gegaan, zo meldt de Vlaamse nieuwssite Vilt. In die maand hebben de robots om de vijf meter een grondmonster genomen en hiermee de hele kavel in beeld gebracht. In maart van dit jaar hebben de robots de 50 hectare omgeploegd en een maand later volgden mest verspreiden en zaaien. In mei hebben de robots het gewas van een extra kunstmestgift voorzien en het onkruid is drie keer mechanisch bestreden. Kleine 300 kilo gewichtHet project is een initatief van de Franse startup AgreenCulture die hierin samenwerkt met machinefabrikant Kuhn, zaaizaadspecialist Dupont Pioneer en ingenieursbureau Ausy. De drie robots wegen elk een kleine 300 kilo, draaien op dieselmotoren en zijn voorzien van rupsbanden. Vijf hulpstukken die aan de robots kunnen worden gemonteerd, zorgen ervoor dat de diverse werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden. De robots staan tijdens hun werk onder controle van een app en laden benodigde hulpstoffen in een opslag op het land. Bij de oogst in oktober komen er wel mensenhanden aan te pas. Minder input voor maisteeltHet doel met het project is om de bodemverdichting te reduceren. Daarnaast moet de input van meststoffen door plaatsspecifiek bemesten worden gereduceerd met behoud van de opbrengsten. Door de mechanische onkruidbestrijding zijn er volgens AgreenCulture ook minder chemische bestrijdingsmiddelen nodig. Op internet staan diverse filmpjes van de robots aan het werk.
0 reacties
|
Drie robots telen 50 hectare snijmais
In de Franse regio Bourgondië telen drie robots dit seizoen geheel zelfstandig 50 hectare snijmais. Alleen de oogst gebeurt straks met menselijke hulp.
In oktober 2017 is het project van start gegaan, zo meldt de Vlaamse nieuwssite Vilt. In die maand hebben de robots om de vijf meter een grondmonster genomen en hiermee de hele kavel in beeld gebracht. In maart van dit jaar hebben de robots de 50 hectare omgeploegd en een maand later volgden mest verspreiden en zaaien. In mei hebben de robots het gewas van een extra kunstmestgift voorzien en het onkruid is drie keer mechanisch bestreden.
Kleine 300 kilo gewicht
Het project is een initatief van de Franse startup AgreenCulture die hierin samenwerkt met machinefabrikant Kuhn, zaaizaadspecialist Dupont Pioneer en ingenieursbureau Ausy. De drie robots wegen elk een kleine 300 kilo, draaien op dieselmotoren en zijn voorzien van rupsbanden. Vijf hulpstukken die aan de robots kunnen worden gemonteerd, zorgen ervoor dat de diverse werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden. De robots staan tijdens hun werk onder controle van een app en laden benodigde hulpstoffen in een opslag op het land. Bij de oogst in oktober komen er wel mensenhanden aan te pas.
Minder input voor maisteelt
Het doel met het project is om de bodemverdichting te reduceren. Daarnaast moet de input van meststoffen door plaatsspecifiek bemesten worden gereduceerd met behoud van de opbrengsten. Door de mechanische onkruidbestrijding zijn er volgens AgreenCulture ook minder chemische bestrijdingsmiddelen nodig.
Op internet staan diverse filmpjes van de robots aan het werk.
REAGEER