woensdag, 18 mei, 2016 DLV Advies is vorige week gestart met een bemestingsproef, waarbij proefvelden mais worden bemest met fosfaat van een natuurlijke oorsprong. Het product met de naam Groen Fosfaat is volgens DLV Advies mogelijk een goede vervanger voor kunstmestfosfaat. Het zou vooral een uitkomst zijn voor bedrijven die geen kunstmestfosfaat mogen toedienen vanwege de derogatieregeling. Meststof uit varkensmestGroen Fosfaat is een meststof gemaakt uit hoofdzakelijk varkensmest, een mestsoort met een hoog fosfaatgehalte. Naast fosfaat bevat Groen Fosfaat stikstof, kalium en borium. Volgens projectleider bij DLV Angela van der Sanden is de meststof optimaal afgestemd op de behoefte van de maisplant. Ze heeft hoge verwachtingen van de veldproef. 'Wij verwachten een meeropbrengst van 2 tot 6 procent in vergelijking met de huidige standaardbemesting.' Eerste resultaten in juniVoor de veldproef zijn drie varianten van de meststof met het zaaien op het land gebracht: een standaard variant, een met extra bacteriën en een met humuszuren. De pellets zijn afgestemd op het zaaien met de huidige standaard zaaimachines. DLV Advies ontwikkelde het product samen met meststoffenbedrijf MeMon en biogasinstallatie Eco Energy, met financiële steun van het ministerie van Economische Zaken. De eerste resultaten uit de veldproef worden medio juni verwacht.
0 reacties
|
DLV start bemestingsproef met 'groen' fosfaat
DLV Advies is vorige week gestart met een bemestingsproef, waarbij proefvelden mais worden bemest met fosfaat van een natuurlijke oorsprong.
Het product met de naam Groen Fosfaat is volgens DLV Advies mogelijk een goede vervanger voor kunstmestfosfaat. Het zou vooral een uitkomst zijn voor bedrijven die geen kunstmestfosfaat mogen toedienen vanwege de derogatieregeling.
Meststof uit varkensmest
Groen Fosfaat is een meststof gemaakt uit hoofdzakelijk varkensmest, een mestsoort met een hoog fosfaatgehalte. Naast fosfaat bevat Groen Fosfaat stikstof, kalium en borium. Volgens projectleider bij DLV Angela van der Sanden is de meststof optimaal afgestemd op de behoefte van de maisplant. Ze heeft hoge verwachtingen van de veldproef. 'Wij verwachten een meeropbrengst van 2 tot 6 procent in vergelijking met de huidige standaardbemesting.'
Eerste resultaten in juni
Voor de veldproef zijn drie varianten van de meststof met het zaaien op het land gebracht: een standaard variant, een met extra bacteriën en een met humuszuren. De pellets zijn afgestemd op het zaaien met de huidige standaard zaaimachines. DLV Advies ontwikkelde het product samen met meststoffenbedrijf MeMon en biogasinstallatie Eco Energy, met financiële steun van het ministerie van Economische Zaken. De eerste resultaten uit de veldproef worden medio juni verwacht.
REAGEER