maandag, 20 april, 2015 Staatsecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken streeft naar een erkenning van mineralenconcentraat uit dierlijke mest als kunstmest. Ze werkt daarin binnen de ruimte die de Europese Commissie biedt. De Europese Nitraatrichtlijn staat momenteel niet toe dat mineralenconcentraat, geproduceerd uit dierlijke mest, als kunstmestvervanger wordt gebruikt. Ofwel: de Europese Commissie beschouwt mineralenconcentraat als reguliere dierlijke mest. Toepassing mineralenconcentraat vergrotenNaar aanleiding van kamervragen door Helma Lodders (VVD) antwoordt staatssecretaris Dijksma dat ze via drie sporen de toepassingsmogelijkheden voor mineralenconcentraat hoopt te vergroten. Zo maakt ze zich samen met minister Kamp sterk om het gebruik van herwonnen nutriënten, als voorbeeld van circulaire economie, onder de aandacht van de Europese Commissie te brengen. Ook is ze in gesprek met de Europese Commissie om het aantal bedrijven dat deelneemt aan de pilot mineralenconcentraat te vergroten. Tot slot lobbyt ze voor een aanpassing van de Europese kaders voor meststoffen. Aanpassing meststoffenverordeningOm het gebruik van herwonnen nutriënten te stimuleren zouden als eerste de herwonnen meststoffen (zoals mineralenconcentraat) een eigen plek moeten krijgen in de meststoffenverordening. ‘Uiteindelijk zouden producten uit dierlijke mest als kunstmestvervanger gebruikt moeten kunnen worden’, stelt Dijksma. Concentraat binnen grenzen toegestaanZe benadrukt dat het gebruik van mineralenconcentraat nu al is toegestaan, zij het binnen de gebruiksnorm van 170 kilo stikstof per hectare per jaar uit dierlijke mest die in de Nitraatrichtlijn is toegestaan. Binnen de pilot wordt op dit moment ervaring opgedaan met de toepassing bij gewassen die een hogere gebruiksnorm hebben dan 170 kilo stikstof per hectare per jaar.
0 reacties
|
Dijksma steunt erkenning mineralenconcentraat als kunstmest
Staatsecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken streeft naar een erkenning van mineralenconcentraat uit dierlijke mest als kunstmest. Ze werkt daarin binnen de ruimte die de Europese Commissie biedt.
De Europese Nitraatrichtlijn staat momenteel niet toe dat mineralenconcentraat, geproduceerd uit dierlijke mest, als kunstmestvervanger wordt gebruikt. Ofwel: de Europese Commissie beschouwt mineralenconcentraat als reguliere dierlijke mest.
Toepassing mineralenconcentraat vergroten
Naar aanleiding van kamervragen door Helma Lodders (VVD) antwoordt staatssecretaris Dijksma dat ze via drie sporen de toepassingsmogelijkheden voor mineralenconcentraat hoopt te vergroten. Zo maakt ze zich samen met minister Kamp sterk om het gebruik van herwonnen nutriënten, als voorbeeld van circulaire economie, onder de aandacht van de Europese Commissie te brengen. Ook is ze in gesprek met de Europese Commissie om het aantal bedrijven dat deelneemt aan de pilot mineralenconcentraat te vergroten. Tot slot lobbyt ze voor een aanpassing van de Europese kaders voor meststoffen.
Aanpassing meststoffenverordening
Om het gebruik van herwonnen nutriënten te stimuleren zouden als eerste de herwonnen meststoffen (zoals mineralenconcentraat) een eigen plek moeten krijgen in de meststoffenverordening. ‘Uiteindelijk zouden producten uit dierlijke mest als kunstmestvervanger gebruikt moeten kunnen worden’, stelt Dijksma.
Concentraat binnen grenzen toegestaan
Ze benadrukt dat het gebruik van mineralenconcentraat nu al is toegestaan, zij het binnen de gebruiksnorm van 170 kilo stikstof per hectare per jaar uit dierlijke mest die in de Nitraatrichtlijn is toegestaan. Binnen de pilot wordt op dit moment ervaring opgedaan met de toepassing bij gewassen die een hogere gebruiksnorm hebben dan 170 kilo stikstof per hectare per jaar.
REAGEER