maandag, 2 december, 2019 ‘Kunstmest’ uit dierlijke mest kan de milieu-impact van de veehouderij fors verbeteren. Door de inzet van mineralenconcentraat in plaats van traditionele kunstmest kunnen melkveehouders de ammoniakuitstoot tot wel 45 procent reduceren. De CO2-voetafdruk kan door de techniek ook nog eens drie tot twintig procent worden verkleind. Dat bleek tijdens een eind vorige week gehouden internationale conferentie over mestverwerking in het Belgische Hasselt. De cijfers over de milieu-impact komen naar voren uit tweejarig onderzoek, zo bericht het Vilt.be. Uit de studie blijkt ook dat de milieu-effecten of risico’s voor de volksgezondheid van de uit mest gerecycleerde meststoffen verwaarloosbaar zijn. Op dit moment is het toepassen van kunstmest uit dierlijke mest echter nog niet erkend volgens de Europese Nitraatrichtlijn. Kunstmestvervanger extra verdienmodelDe zuivelverwerkers FrieslandCampina en Danone zetten sterk in op mestverwerking met hun programma’s Jumpstart en Wings. Volgens Ynte de Vries van FrieslandCampina is op bedrijven met voldoende mest, vanaf 175 koeien, een goede financiële businesscase haalbaar. De toelating van mineralenconcentraat als kunstmestvervanger zou een extra verdienmodel betekenen. Zowel Danone als FrieslandCampina roepen de beleidsmakers op om de ontwikkeling en implementatie van de technieken verder te versnellen.
0 reacties
|
Dierlijke ‘kunstmest’ kan ammoniakuitstoot bijna halveren
![]() |
‘Kunstmest’ uit dierlijke mest kan de milieu-impact van de veehouderij fors verbeteren. Door de inzet van mineralenconcentraat in plaats van traditionele kunstmest kunnen melkveehouders de ammoniakuitstoot tot wel 45 procent reduceren.
De CO2-voetafdruk kan door de techniek ook nog eens drie tot twintig procent worden verkleind. Dat bleek tijdens een eind vorige week gehouden internationale conferentie over mestverwerking in het Belgische Hasselt.
De cijfers over de milieu-impact komen naar voren uit tweejarig onderzoek, zo bericht het Vilt.be. Uit de studie blijkt ook dat de milieu-effecten of risico’s voor de volksgezondheid van de uit mest gerecycleerde meststoffen verwaarloosbaar zijn. Op dit moment is het toepassen van kunstmest uit dierlijke mest echter nog niet erkend volgens de Europese Nitraatrichtlijn.
Kunstmestvervanger extra verdienmodel
De zuivelverwerkers FrieslandCampina en Danone zetten sterk in op mestverwerking met hun programma’s Jumpstart en Wings. Volgens Ynte de Vries van FrieslandCampina is op bedrijven met voldoende mest, vanaf 175 koeien, een goede financiële businesscase haalbaar.
De toelating van mineralenconcentraat als kunstmestvervanger zou een extra verdienmodel betekenen. Zowel Danone als FrieslandCampina roepen de beleidsmakers op om de ontwikkeling en implementatie van de technieken verder te versnellen.
REAGEER