woensdag, 21 november, 2018 Kalvermelkproducent Denkavit voegt sinds kort harszuren van naaldbomen toe aan alle melkpoeders voor fokkalveren. Dit heeft volgens de fabrikant een positief effect op de weerstand van de dieren. Het nieuwe ingrediënt komt uit Finland en is een bijproduct van de papierindustrie. ‘Bij het maken van papier komt hars vrij. Hier worden de harszuren uit gefilterd en verder gezuiverd’, vertelt Elian Verscheijden van de R&D-afdeling van Denkavit over de herkomst van het product. Het wordt ook wordt verwerkt in voeders voor onder andere varkens en pluimvee. De Nederlandse kalvermelkproducent voegt harszuren al langer toe aan de melkpoeders voor vleeskalveren. Bescherming darmwand‘We hebben harszuren nu ook getest op fokkalveren op ons eigen onderzoeksbedrijf’, vertelt Verscheijden. ‘We vonden hierbij een vermindering van het antibioticumgebruik met 25 procent’, geeft ze aan. Dit effect wordt toegeschreven aan een verbeterde bescherming van de darmwand, waardoor ziektekiemen minder kans krijgen om deze te passeren. Bovendien worden ontstekingsbevorderende stoffen door harszuren geremd. Boom wordt 100 jaar‘Hars bevat stoffen die bomen beschermen tegen bacteriën, protozoën, virussen en schimmels’, maakt Verscheijden een vergelijking. ‘Bomen kunnen hierdoor meer dan 100 jaar oud worden, maar deze stoffen werken dus ook bij dieren.’ De toevoeging van harszuren heeft volgens Denkavit geen invloed op de smaak van de kunstmelk en de prijs van de poeders blijft gelijk.
0 reacties
|
Denkavit voegt harszuren toe aan kalvermelkpoeder
Kalvermelkproducent Denkavit voegt sinds kort harszuren van naaldbomen toe aan alle melkpoeders voor fokkalveren. Dit heeft volgens de fabrikant een positief effect op de weerstand van de dieren.
Het nieuwe ingrediënt komt uit Finland en is een bijproduct van de papierindustrie. ‘Bij het maken van papier komt hars vrij. Hier worden de harszuren uit gefilterd en verder gezuiverd’, vertelt Elian Verscheijden van de R&D-afdeling van Denkavit over de herkomst van het product. Het wordt ook wordt verwerkt in voeders voor onder andere varkens en pluimvee. De Nederlandse kalvermelkproducent voegt harszuren al langer toe aan de melkpoeders voor vleeskalveren.
Bescherming darmwand
‘We hebben harszuren nu ook getest op fokkalveren op ons eigen onderzoeksbedrijf’, vertelt Verscheijden. ‘We vonden hierbij een vermindering van het antibioticumgebruik met 25 procent’, geeft ze aan. Dit effect wordt toegeschreven aan een verbeterde bescherming van de darmwand, waardoor ziektekiemen minder kans krijgen om deze te passeren. Bovendien worden ontstekingsbevorderende stoffen door harszuren geremd.
Boom wordt 100 jaar
‘Hars bevat stoffen die bomen beschermen tegen bacteriën, protozoën, virussen en schimmels’, maakt Verscheijden een vergelijking. ‘Bomen kunnen hierdoor meer dan 100 jaar oud worden, maar deze stoffen werken dus ook bij dieren.’ De toevoeging van harszuren heeft volgens Denkavit geen invloed op de smaak van de kunstmelk en de prijs van de poeders blijft gelijk.
REAGEER