woensdag, 10 februari, 2021 Agro-innovatiecentrum De Marke gaat de komende jaren onderzoek doen naar het optimaliseren van de teelt van voedergewassen in een veranderend klimaat. Wintergranen krijgen in dit onderzoek een belangrijke rol. De Marke ligt op droogtegevoelige zandgrond. De afgelopen drie jaar viel de gewasopbrengst op de proefboerderij tegen door droge en warme zomers. Inspelen op ander klimaat‘Melkveehouders krijgen meer en meer te maken met de veranderingen van het klimaat: een vroeger voorjaar, een drogere en warmere zomer, een langer najaar en een mildere winter’, constateert onderzoeker Gerjan Hilhorst. ‘Dit betekent meer groeidagen buiten het normale groeiseizoen. De uitdaging is om deze te benutten en beter voorbereid te zijn op droge zomers’, legt hij uit. ‘Daarbij streven we naar een goede mineralenbenutting en zo veel mogelijk eiwit van eigen land.’ Wintergraan in graslandDit jaar zullen op De Marke drie proefvelden worden aangelegd. Op het eerste wordt in het najaar wintergraan doorgezaaid in bestaand grasland. Het doel hiervan is verhogen van de opbrengst van de eerste en tweede snede. Hetzelfde hopen de onderzoekers te realiseren door bij herinzaai van grasland wintergraan mee te zaaien. Door een snellere bodembedekking zou dit ook onkruid kunnen onderdrukken. Tenslotte wordt een proef aangelegd waarin wintergraan en Italiaans raaigras worden geteeld als tussengewas tussen mais en mais. Hierbij wordt een vergelijking gemaakt tussen het wel en niet bemesten en oogsten van het tussengewas.
0 reacties
|
De Marke start onderzoek naar wintergraan in grasland
![]() |
Agro-innovatiecentrum De Marke gaat de komende jaren onderzoek doen naar het optimaliseren van de teelt van voedergewassen in een veranderend klimaat.
Wintergranen krijgen in dit onderzoek een belangrijke rol. De Marke ligt op droogtegevoelige zandgrond. De afgelopen drie jaar viel de gewasopbrengst op de proefboerderij tegen door droge en warme zomers.
Inspelen op ander klimaat
‘Melkveehouders krijgen meer en meer te maken met de veranderingen van het klimaat: een vroeger voorjaar, een drogere en warmere zomer, een langer najaar en een mildere winter’, constateert onderzoeker Gerjan Hilhorst. ‘Dit betekent meer groeidagen buiten het normale groeiseizoen. De uitdaging is om deze te benutten en beter voorbereid te zijn op droge zomers’, legt hij uit. ‘Daarbij streven we naar een goede mineralenbenutting en zo veel mogelijk eiwit van eigen land.’
Wintergraan in grasland
Dit jaar zullen op De Marke drie proefvelden worden aangelegd. Op het eerste wordt in het najaar wintergraan doorgezaaid in bestaand grasland. Het doel hiervan is verhogen van de opbrengst van de eerste en tweede snede. Hetzelfde hopen de onderzoekers te realiseren door bij herinzaai van grasland wintergraan mee te zaaien. Door een snellere bodembedekking zou dit ook onkruid kunnen onderdrukken. Tenslotte wordt een proef aangelegd waarin wintergraan en Italiaans raaigras worden geteeld als tussengewas tussen mais en mais. Hierbij wordt een vergelijking gemaakt tussen het wel en niet bemesten en oogsten van het tussengewas.
REAGEER