Dairy Campus test meten van voerefficiëntie met infraroodstraling


In de proef op de Dairy Campus filmt een infraroodcamera de koeien tijdens het melken
vrijdag, 2 oktober, 2020

Op de Dairy Campus is een onderzoek gestart naar het meten van voerefficiëntie met infrarood-thermografie.

De onderzoekers kijken of het mogelijk is om op deze manier snel, gemakkelijk goedkoop veel data over voerefficiëntie te verzamelen.

Voerefficiëntie wordt nu gemeten met behulp van voerbakken. Dairy Campus heeft er daarvan 64 in gebruik. Ook CRV verzamelt met voerbakken cijfers over voerefficiëntie op vijf praktijkbedrijven. Voor gewone melkveebedrijven zijn deze voerbakken nauwelijks een optie omdat ze relatief duur zijn en er weinig koeien tegelijk gemeten kunnen worden.

Infraroodcamera

In de proef op de Dairy Campus filmt een infraroodcamera de koeien tijdens het melken. Daarnaast worden ook voeropname en melkproductiegegevens vastgelegd. De onderzoekers gaan op zoek naar het infrarood-kenmerk, ofwel het lichaamsdeel dat ze het beste kunnen meten. Ook willen ze weten wat ze daar precies aan gaan meten. Daarnaast onderzoeken ze de relatie tussen het infrarood-kenmerk en voerefficiëntie.

Infraroodcamera’s worden al gebruikt om ziektes vroeg op te sporen bij melkvee en om de voerefficiëntie van vleesvee in te schatten. De relatie tussen de infraroodbeelden en voerefficiëntie bij melkvee is minder bekend.

Inzicht in temperatuur

Infraroodstraling is straling die niet zichtbaar is. Het heeft een kleinere golflengte dan rood licht, dat mensen wel kunnen zien met het blote oog. Alle lichamen geven infraroodstraling af, wat te voelen is als warmte. De golflengte van infrarood hangt samen met de temperatuur. Een infraroodcamera meet deze straling en maakt er beeld van. De camera’s geven daarmee inzicht in de temperatuur van koeien.


0 reacties

In de proef op de Dairy Campus filmt een infraroodcamera de koeien tijdens het melken
vrijdag, 2 oktober, 2020

Op de Dairy Campus is een onderzoek gestart naar het meten van voerefficiëntie met infrarood-thermografie.

De onderzoekers kijken of het mogelijk is om op deze manier snel, gemakkelijk goedkoop veel data over voerefficiëntie te verzamelen.

Voerefficiëntie wordt nu gemeten met behulp van voerbakken. Dairy Campus heeft er daarvan 64 in gebruik. Ook CRV verzamelt met voerbakken cijfers over voerefficiëntie op vijf praktijkbedrijven. Voor gewone melkveebedrijven zijn deze voerbakken nauwelijks een optie omdat ze relatief duur zijn en er weinig koeien tegelijk gemeten kunnen worden.

Infraroodcamera

In de proef op de Dairy Campus filmt een infraroodcamera de koeien tijdens het melken. Daarnaast worden ook voeropname en melkproductiegegevens vastgelegd. De onderzoekers gaan op zoek naar het infrarood-kenmerk, ofwel het lichaamsdeel dat ze het beste kunnen meten. Ook willen ze weten wat ze daar precies aan gaan meten. Daarnaast onderzoeken ze de relatie tussen het infrarood-kenmerk en voerefficiëntie.

Infraroodcamera’s worden al gebruikt om ziektes vroeg op te sporen bij melkvee en om de voerefficiëntie van vleesvee in te schatten. De relatie tussen de infraroodbeelden en voerefficiëntie bij melkvee is minder bekend.

Inzicht in temperatuur

Infraroodstraling is straling die niet zichtbaar is. Het heeft een kleinere golflengte dan rood licht, dat mensen wel kunnen zien met het blote oog. Alle lichamen geven infraroodstraling af, wat te voelen is als warmte. De golflengte van infrarood hangt samen met de temperatuur. Een infraroodcamera meet deze straling en maakt er beeld van. De camera’s geven daarmee inzicht in de temperatuur van koeien.

0 reacties



REAGEER

Veeteelt stelt het erg op prijs dat je wilt reageren op een bericht. Vul hieronder je volledige naam (voor- en achternaam) en je emailadres in. Je reactie wordt dan meteen geplaatst. Wil je niet elke keer je naam en emailadres invullen? Dan kun je je eenmalig registreren. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen op een respectvolle manier kan reageren in plaats van anoniem afreageren.
You must have Javascript enabled to use this form.