vrijdag, 6 september, 2019 CRV start op nog eens drie praktijkbedrijven met het meten van voeropname van individuele koeien. Inclusief de al bestaande faciliteiten beschikt de fokkerijorganisatie vanaf volgend jaar over de capaciteit om jaarlijks van 1600 koeien gegevens over voeropname vast te leggen. Gisteren is begonnen met de installatie van de meetapparatuur bij de gebroeders Vroege in Dalen. Op dit bedrijf worden in totaal 900 koeien gemolken, waarvan er straks ruim 160 achter de 84 voerbakken lopen. In de loop van dit najaar starten de werkzaamheden op het bedrijf van de familie Duursma in Bellingwolde (300 koeien), gevolgd door het bedrijf van de familie Meerkerk in Emmer Compascuum (ruim 200 koeien). Naast voerbakken krijgen deze bedrijven ook units voor het meten van wateropname en weegstations voor de koeien. Ook stiermoedersHet voeropnameproject startte twee jaar geleden op het bedrijf van de familie Alders in Overloon en sinds afgelopen voorjaar verzamelt ook de familie Van Gastel in Nispen al voeropnamedata. Op dit CRV-testbedrijf lopen veel dieren uit het Delta-fokprogramma. Hierdoor komen ook cijfers beschikbaar over de voerefficiëntie van moeders en familieleden van een deel van de stieren die CRV inzet als InSire-stier. Basis voor fokwaarden voerefficiëntieMet de toevoeging van drie nieuwe praktijkbedrijven komt de totale meetcapaciteit voor voeropname op praktijkbedrijven uit op 1600 koeien per jaar. Daarnaast maakt CRV gebruik van data die worden verzameld op de proefbedrijven van Wageningen UR, Schothorst, Trouw Nutrition, ILVO en Aveve. De verzamelde gegevens worden onder andere gebruikt voor de berekening van merkerfokwaarden voor voerefficiëntie. CRV verwacht dat de betrouwbaarheid van deze fokwaarde in de komende vijf jaar kan stijgen tot 60 procent. Tot twee cent minder voerkostenVolgens fokkerijspecialist en projectleider Pieter van Goor is het project van CRV uniek in de wereld. Hij stelt dat het veel kan betekenen voor de melkveehouderij. ‘Uit de metingen bij de familie Alders weten we dat de voederconversie tussen koeien varieert van 1,2 tot 1,8 kilo melk per kilo droge stof. Wij verwachten dat door verbetering van de voerefficiëntie een kostprijsverlaging van twee cent per kilo melk kan worden gerealiseerd.’ ‘Daarnaast heeft een betere benutting van voer een positief effect op het milieu. Er worden minder broeikasgassen uitgestoten en grondstoffen worden beter benut’, verklaart Van Goor.
0 reacties
|
CRV meet volgend jaar voeropname van 1600 koeien
CRV start op nog eens drie praktijkbedrijven met het meten van voeropname van individuele koeien. Inclusief de al bestaande faciliteiten beschikt de fokkerijorganisatie vanaf volgend jaar over de capaciteit om jaarlijks van 1600 koeien gegevens over voeropname vast te leggen.
Gisteren is begonnen met de installatie van de meetapparatuur bij de gebroeders Vroege in Dalen. Op dit bedrijf worden in totaal 900 koeien gemolken, waarvan er straks ruim 160 achter de 84 voerbakken lopen.
In de loop van dit najaar starten de werkzaamheden op het bedrijf van de familie Duursma in Bellingwolde (300 koeien), gevolgd door het bedrijf van de familie Meerkerk in Emmer Compascuum (ruim 200 koeien).
Naast voerbakken krijgen deze bedrijven ook units voor het meten van wateropname en weegstations voor de koeien.
Ook stiermoeders
Het voeropnameproject startte twee jaar geleden op het bedrijf van de familie Alders in Overloon en sinds afgelopen voorjaar verzamelt ook de familie Van Gastel in Nispen al voeropnamedata. Op dit CRV-testbedrijf lopen veel dieren uit het Delta-fokprogramma. Hierdoor komen ook cijfers beschikbaar over de voerefficiëntie van moeders en familieleden van een deel van de stieren die CRV inzet als InSire-stier.
Basis voor fokwaarden voerefficiëntie
Met de toevoeging van drie nieuwe praktijkbedrijven komt de totale meetcapaciteit voor voeropname op praktijkbedrijven uit op 1600 koeien per jaar. Daarnaast maakt CRV gebruik van data die worden verzameld op de proefbedrijven van Wageningen UR, Schothorst, Trouw Nutrition, ILVO en Aveve.
De verzamelde gegevens worden onder andere gebruikt voor de berekening van merkerfokwaarden voor voerefficiëntie. CRV verwacht dat de betrouwbaarheid van deze fokwaarde in de komende vijf jaar kan stijgen tot 60 procent.
Tot twee cent minder voerkosten
Volgens fokkerijspecialist en projectleider Pieter van Goor is het project van CRV uniek in de wereld. Hij stelt dat het veel kan betekenen voor de melkveehouderij. ‘Uit de metingen bij de familie Alders weten we dat de voederconversie tussen koeien varieert van 1,2 tot 1,8 kilo melk per kilo droge stof. Wij verwachten dat door verbetering van de voerefficiëntie een kostprijsverlaging van twee cent per kilo melk kan worden gerealiseerd.’
‘Daarnaast heeft een betere benutting van voer een positief effect op het milieu. Er worden minder broeikasgassen uitgestoten en grondstoffen worden beter benut’, verklaart Van Goor.
REAGEER