woensdag, 24 oktober, 2018 CONO Kaasmakers kondigt als eerste Nederlandse zuivelverwerker een verbod aan op het gebruik van glyfosaat. De CONO-veehouders mogen de werkzame stof in onder andere Roundup vanaf 2020 niet meer gebruiken. Het gebruik van glyfosaat staat ter discussie maar vorig jaar besloot de Europese Unie de toelating van het middel voor nog eens vijf jaar te verlengen. In Duitsland hebben een aantal zuivelverwerkers niettemin al een verbod afgekondigd. Vragen uit Duitsland‘Duitsland is voor ons een belangrijke afzetmarkt en klanten stellen ons vragen over glyfosaat’, schetst Wim Betten, algemeen directeur van CONO Kaasmakers de achtergrond van de maatregel. ‘Daarbij gaan we ervan uit dat de Europese toelating van het middel vroeg of laat toch beëindigd zal worden. Daar willen we niet op wachten.’ Alternatieven voorhandenUit een inventarisatie van CONO blijkt dat 88 procent van de veehouders nu al geen gebruik maakt van Roundup. ‘En de veehouders die het nog wel gebruiken geven aan dat er alternatieven zijn’, geeft Betten aan. De maatregel geldt voor de teelt van eigen voedergewassen. ‘Veel van onze veehouders werken echter samen met bollentelers. Ook met hen denken we mee om het gebruik van glyfosaat terug te dringen’, vertelt de CONO-directeur. Tot 3,5 cent premieHet verbod op glyfosaat is een onderdeel van de uitbreiding van duurzaamheidsprogramma van CONO: Caring Dairy. Eerder maakte de kaasmaker al bekend volledig om te schakelen naar VLOG-melk. Daarnaast gaat de coöperatie onder andere de inzet van meer vers gras in het ranstoen belonen, het gebruik van duurzame energie stimuleren, net als de inzaai van kruidenrijk grasland en weidevogelbeheer. Met aanvullende maatregelen kunnen veehouders tot 0,75 euro per 100 kilo melk extra verdienen, boven op de premies die nu kunnen oplopen tot 2,75 euro per 100 kilo melk.
1 reactie
|
CONO Kaasmakers gaat gebruik van glyfosaat verbieden
CONO Kaasmakers kondigt als eerste Nederlandse zuivelverwerker een verbod aan op het gebruik van glyfosaat. De CONO-veehouders mogen de werkzame stof in onder andere Roundup vanaf 2020 niet meer gebruiken.
Het gebruik van glyfosaat staat ter discussie maar vorig jaar besloot de Europese Unie de toelating van het middel voor nog eens vijf jaar te verlengen. In Duitsland hebben een aantal zuivelverwerkers niettemin al een verbod afgekondigd.
Vragen uit Duitsland
‘Duitsland is voor ons een belangrijke afzetmarkt en klanten stellen ons vragen over glyfosaat’, schetst Wim Betten, algemeen directeur van CONO Kaasmakers de achtergrond van de maatregel. ‘Daarbij gaan we ervan uit dat de Europese toelating van het middel vroeg of laat toch beëindigd zal worden. Daar willen we niet op wachten.’
Alternatieven voorhanden
Uit een inventarisatie van CONO blijkt dat 88 procent van de veehouders nu al geen gebruik maakt van Roundup. ‘En de veehouders die het nog wel gebruiken geven aan dat er alternatieven zijn’, geeft Betten aan.
De maatregel geldt voor de teelt van eigen voedergewassen. ‘Veel van onze veehouders werken echter samen met bollentelers. Ook met hen denken we mee om het gebruik van glyfosaat terug te dringen’, vertelt de CONO-directeur.
Tot 3,5 cent premie
Het verbod op glyfosaat is een onderdeel van de uitbreiding van duurzaamheidsprogramma van CONO: Caring Dairy.
Eerder maakte de kaasmaker al bekend volledig om te schakelen naar VLOG-melk. Daarnaast gaat de coöperatie onder andere de inzet van meer vers gras in het ranstoen belonen, het gebruik van duurzame energie stimuleren, net als de inzaai van kruidenrijk grasland en weidevogelbeheer.
Met aanvullende maatregelen kunnen veehouders tot 0,75 euro per 100 kilo melk extra verdienen, boven op de premies die nu kunnen oplopen tot 2,75 euro per 100 kilo melk.
Reacties
Dan moet je eens is in
REAGEER