maandag, 27 mei, 2013 Naast het drogestofpercentage heeft ook het celwandgehalte (NDF) en daarmee de verteerbaarheid veel invloed op de dichtheid van graskuilen. Dat blijkt uit een onderzoek dat het gras- en bodemonderzoeksinstituut BLGG AgroXpertus samen met WUR Livestock Research heeft uitgevoerd. Beide organisaties werken samen aan een project om de dichtheidsbepaling van gras- en maiskuilen te verbeteren. Volgens het onderzoek wordt, in combinatie met de hoogte van de kuil, 60 tot 70 procent van de dichtheid van de kuil bepaald door het drogestofpercentage en het NDF-gehalte en daarmee de verteerbaarheid van de kuil. Circa 30 tot 40 procent van de kuildichtheid wordt bepaald door het inkuilmanagement (aanrijden en afdekken van de kuil). Risico op broeiIn de praktijk zullen kuilen met een drogestofpercentage tussen de 30 en 45 procent en een NDF-gehalte onder de 500 de hoogste dichtheid bereiken, zo blijkt uit het onderzoek. Dit is in de praktijk ook herkenbaar, aldus BLGG AgroXpertus. Een grof en droog product veert flink op tijdens het aanrijden van de kuil. Een vochtiger, jong gemaaid product is goed aan te drukken. Een juist drogestofgehalte en een goed inkuilmanagement zijn volgens BLGG AgroXpertus van belang om het risico op broei te beperken.
0 reacties
|
Celwandgehalte bepalend voor dichtheid van kuil
Naast het drogestofpercentage heeft ook het celwandgehalte (NDF) en daarmee de verteerbaarheid veel invloed op de dichtheid van graskuilen.
Dat blijkt uit een onderzoek dat het gras- en bodemonderzoeksinstituut BLGG AgroXpertus samen met WUR Livestock Research heeft uitgevoerd. Beide organisaties werken samen aan een project om de dichtheidsbepaling van gras- en maiskuilen te verbeteren.
Volgens het onderzoek wordt, in combinatie met de hoogte van de kuil, 60 tot 70 procent van de dichtheid van de kuil bepaald door het drogestofpercentage en het NDF-gehalte en daarmee de verteerbaarheid van de kuil. Circa 30 tot 40 procent van de kuildichtheid wordt bepaald door het inkuilmanagement (aanrijden en afdekken van de kuil).
Risico op broei
In de praktijk zullen kuilen met een drogestofpercentage tussen de 30 en 45 procent en een NDF-gehalte onder de 500 de hoogste dichtheid bereiken, zo blijkt uit het onderzoek. Dit is in de praktijk ook herkenbaar, aldus BLGG AgroXpertus. Een grof en droog product veert flink op tijdens het aanrijden van de kuil. Een vochtiger, jong gemaaid product is goed aan te drukken.
Een juist drogestofgehalte en een goed inkuilmanagement zijn volgens BLGG AgroXpertus van belang om het risico op broei te beperken.
REAGEER