woensdag, 21 december, 2016 Het gewicht van kalveren tot zes maanden oud is beter te voorspellen door de borstomvang van het kalf te meten dan door de hoogtemaat te bepalen. Dit blijkt uit onderzoek van ForFarmers. Het bedrijf deed ruim drie jaar lang onderzoek naar de groei en ontwikkeling van bijna 2000 kalveren tot zes maanden oud en vergeleek hiervoor gegevens over borstomvang, hoogtemaat en gewicht. Tot 42 procent nauwkeurigerDe voorspelling van het gewicht via het meten van de borstomvang is 42 procent nauwkeuriger dan via het meten van de hoogtemaat, zo meldt Alien van der Hem, marketingmanager jongvee bij ForFarmers. Volgens Alien van der Hem laat bijna 70 procent van de melkveehouders weten dat zij verbetering van de jongveeopfok als een belangrijk speerpunt zien voor de komende jaren. ‘Monitoring van de groei is een belangrijke basis om de jongveeopfok te verbeteren en zo te werken aan een lagere afkalfleeftijd en het verlagen van het vervangingspercentage’, aldus Van der Hem. ‘Het aandeel jongvee kan dan omlaag, de opfokkosten dalen en de melkproductie per kilo fosfaat stijgt. Zo kan de voerwinst met 1 tot 2 cent per liter melk stijgen.’
0 reacties
|
Borstomvang dé graadmeter voor gewicht jonge kalveren
![]() |
Het gewicht van kalveren tot zes maanden oud is beter te voorspellen door de borstomvang van het kalf te meten dan door de hoogtemaat te bepalen.
Dit blijkt uit onderzoek van ForFarmers. Het bedrijf deed ruim drie jaar lang onderzoek naar de groei en ontwikkeling van bijna 2000 kalveren tot zes maanden oud en vergeleek hiervoor gegevens over borstomvang, hoogtemaat en gewicht.
Tot 42 procent nauwkeuriger
De voorspelling van het gewicht via het meten van de borstomvang is 42 procent nauwkeuriger dan via het meten van de hoogtemaat, zo meldt Alien van der Hem, marketingmanager jongvee bij ForFarmers.
Volgens Alien van der Hem laat bijna 70 procent van de melkveehouders weten dat zij verbetering van de jongveeopfok als een belangrijk speerpunt zien voor de komende jaren. ‘Monitoring van de groei is een belangrijke basis om de jongveeopfok te verbeteren en zo te werken aan een lagere afkalfleeftijd en het verlagen van het vervangingspercentage’, aldus Van der Hem. ‘Het aandeel jongvee kan dan omlaag, de opfokkosten dalen en de melkproductie per kilo fosfaat stijgt. Zo kan de voerwinst met 1 tot 2 cent per liter melk stijgen.’
REAGEER