vrijdag, 6 mei, 2022 De bodemtemperatuur in het agrarisch landelijk gebied in Nederland is de afgelopen 40 jaar gemiddeld met 1,5 graad toegenomen. Dat blijkt uit een studie van Wageningen UR die op vier verschillende plaatsen de temperatuur 1,2 tot 1,8 graden zag stijgen. Bodem slaat warmte opDe stijging van de luchttemperatuur door klimaatverandering wordt voor een gedeelte gebufferd, doordat de bodem die warmte opslaat. Daardoor stijgt ook de bodemtemperatuur. De verwachting is dat de bodem sterker kan uitdrogen in gebieden waar weinig planten en bomen groeien, zo stellen de onderzoekers. Hogere temperaturen versnellen bodemprocessenDe bodemtemperatuur is een van de factoren die meespelen in bodemprocessen, zoals mineralisatie, veenoxidatie en denitrificatie. De stijging van de bodemtemperatuur leidt tot een versnelling van de bodemprocessen, maar de mate waarin is niet eenduidig. Deze processen zijn afhankelijk zijn van diverse factoren (onder meer vochtgehalte, zuurgraad en beschikbaarheid energiebron), waarvan temperatuur er slechts één is. Meer rekening houden bij bodemprocessenDe onderzoekers bevelen aan om op meer plaatsen langjarig de bodemtemperatuur te meten, omdat dit mogelijk een beter beeld geeft van de langjarige invloed van klimaatverandering dan luchttemperatuur. Verder roepen zij op om in onderzoek naar diverse bodemprocessen, zoals veenoxidatie, veel meer rekening te houden met de stijging van de bodemtemperatuur.
0 reacties
|
Bodemtemperatuur steeg 1,5 graad in 40 jaar
De bodemtemperatuur in het agrarisch landelijk gebied in Nederland is de afgelopen 40 jaar gemiddeld met 1,5 graad toegenomen.
Dat blijkt uit een studie van Wageningen UR die op vier verschillende plaatsen de temperatuur 1,2 tot 1,8 graden zag stijgen.
Bodem slaat warmte op
De stijging van de luchttemperatuur door klimaatverandering wordt voor een gedeelte gebufferd, doordat de bodem die warmte opslaat. Daardoor stijgt ook de bodemtemperatuur. De verwachting is dat de bodem sterker kan uitdrogen in gebieden waar weinig planten en bomen groeien, zo stellen de onderzoekers.
Hogere temperaturen versnellen bodemprocessen
De bodemtemperatuur is een van de factoren die meespelen in bodemprocessen, zoals mineralisatie, veenoxidatie en denitrificatie. De stijging van de bodemtemperatuur leidt tot een versnelling van de bodemprocessen, maar de mate waarin is niet eenduidig. Deze processen zijn afhankelijk zijn van diverse factoren (onder meer vochtgehalte, zuurgraad en beschikbaarheid energiebron), waarvan temperatuur er slechts één is.
Meer rekening houden bij bodemprocessen
De onderzoekers bevelen aan om op meer plaatsen langjarig de bodemtemperatuur te meten, omdat dit mogelijk een beter beeld geeft van de langjarige invloed van klimaatverandering dan luchttemperatuur. Verder roepen zij op om in onderzoek naar diverse bodemprocessen, zoals veenoxidatie, veel meer rekening te houden met de stijging van de bodemtemperatuur.
REAGEER