dinsdag, 17 april, 2018 Door het huidige voorjaarsweer zullen de grondbewerking en het zaaien van mais deze week een snelle start maken. Maar met een eventueel langere droge periode op komst is het ook nodig om op te letten. Dit stelt Jos Groot Koerkamp, commercieel manager veehouderij bij zaadveredelaar Limagrain. Direct vocht nodig‘Maiszaad is een zogenaamde snelle kiemer. Binnen 24 uur na het zaaien is er al activiteit in het zaadje. Hierdoor moet maiszaad een vochtig zaaibed hebben en niet tussen droog zand of harde kleikluiten terechtkomen.’ Groenbemester bewerkenGroot Koerkamp vraagt wel aandacht voor het goed bewerken van de groenbemester. ‘Het beste is om de groenbemester goed kapot te frezen of dood te spuiten en dan pas onder te werken. Bij het onderploegen van het volle gewas kuil je het als het ware in. Dan verzuurt de bodem en heeft de mais niet het snelle en volle profijt van de meststoffen.’ MaisManager-app adviseertHoeveel zaad er per hectare nodig is, hangt onder andere af van het tijdstip van zaaien en het teeltdoel. De MaisManager-app, die Limagrain samen met Veeteelt ontwikkelde, geeft, met het oog op een maximale opbrengst, gericht advies over het aantal zaaieenheden. Ook tips over het onderwerken van de groenbemester en het grondwerk zijn te vinden in de app. Downloaden van de app kan gratis in de App Store en Google Play Store.
0 reacties
|
Bodemtemperatuur en vocht belangrijkst bij mais zaaien
Door het huidige voorjaarsweer zullen de grondbewerking en het zaaien van mais deze week een snelle start maken. Maar met een eventueel langere droge periode op komst is het ook nodig om op te letten.
Dit stelt Jos Groot Koerkamp, commercieel manager veehouderij bij zaadveredelaar Limagrain.
Direct vocht nodig
‘Maiszaad is een zogenaamde snelle kiemer. Binnen 24 uur na het zaaien is er al activiteit in het zaadje. Hierdoor moet maiszaad een vochtig zaaibed hebben en niet tussen droog zand of harde kleikluiten terechtkomen.’
Mais wenst daarnaast een bodemtemperatuur van minimaal 10 graden, maar dat lijkt op dit moment geen probleem. Overigens kan mais zaaien volgens Groot Koerkamp nog prima tot en met de derde week van mei.
Groenbemester bewerken
Groot Koerkamp vraagt wel aandacht voor het goed bewerken van de groenbemester. ‘Het beste is om de groenbemester goed kapot te frezen of dood te spuiten en dan pas onder te werken. Bij het onderploegen van het volle gewas kuil je het als het ware in. Dan verzuurt de bodem en heeft de mais niet het snelle en volle profijt van de meststoffen.’
MaisManager-app adviseert
Hoeveel zaad er per hectare nodig is, hangt onder andere af van het tijdstip van zaaien en het teeltdoel. De MaisManager-app, die Limagrain samen met Veeteelt ontwikkelde, geeft, met het oog op een maximale opbrengst, gericht advies over het aantal zaaieenheden. Ook tips over het onderwerken van de groenbemester en het grondwerk zijn te vinden in de app. Downloaden van de app kan gratis in de App Store en Google Play Store.
REAGEER