donderdag, 24 september, 2020 Met een grasmat van gemiddeld zeker twintig jaar oud toch een topkuil realiseren. Het lukt Bert en Mieke Vergeer in Bodegraven. De melkveehouders boeren in een waterrijk gebied, waardoor ze zo min mogelijk aan graslandvernieuwing doen en toch heel goed ruwvoer produceren. Vergeer is een van de vijf genomineerden voor de titel Beste Graslandboer 2020. ‘Mais verbouwen hebben we in het verleden wel gedaan, maar valt niet mee. Bovendien hadden we het idee dat de bodem door het omzetten nog sneller daalde. Dus zijn we volledig aangewezen op gras’, zo stelt Vergeer. Koolstof voeren verbetert bodemEen belemmering voor goede resultaten is het oude grasland niet. Afgelopen jaar won Vergeer de verkiezing Topkuil. De winnende kuil scoorde 958 vem, 58 dve, 33 oeb, 142 ruw eiwit en 79,5 vcos. Vergeer schrijft de goede kwaliteit ruwvoer toe aan een aantal keuzes. De melkveehouder gebruikt al jaren vloeibare kunstmest wat zorgt voor een goede dve/oeb-verhouding in het gras. ‘Ook voeren we al jaren koolstof in het rantsoen. Dat werk bufferend in de pens, maar zorgt ook voor homogenere mest die minder stinkt en de koolstof komt de organische stof in de bodem en het bodemleven ten goede’, stelt Vergeer. Schapen bestrijden onkruidOok de 25 ooien met bijbehorende lammeren zijn een belangrijke schakel in het verbeteren van de grasmat. Ze bestrijden onkruid en slechte grassen en zorgen voor een dichtere grasmat. ‘In dit gebied is draagkracht de grootste uitdaging en dat moet komen uit de zode. Daarom zijn we zo zuinig op ons grasland en focussen we maximaal op bodem- en zodekwaliteit door structuurschade te voorkomen. Het geeft veel voldoening als er van dat blijvende grasland dan ook nog een topkuil komt.' Bekijk hier de video waarin Bert Vergeer meer over het graslandmanagement vertelt en laat zien Klik hier om op Bert Vergeer te stemmen als Beste Graslandboer 2020
0 reacties
|
Bert Vergeer realiseert topkuil met oude grasmat
Met een grasmat van gemiddeld zeker twintig jaar oud toch een topkuil realiseren. Het lukt Bert en Mieke Vergeer in Bodegraven. De melkveehouders boeren in een waterrijk gebied, waardoor ze zo min mogelijk aan graslandvernieuwing doen en toch heel goed ruwvoer produceren. Vergeer is een van de vijf genomineerden voor de titel Beste Graslandboer 2020.
‘Mais verbouwen hebben we in het verleden wel gedaan, maar valt niet mee. Bovendien hadden we het idee dat de bodem door het omzetten nog sneller daalde. Dus zijn we volledig aangewezen op gras’, zo stelt Vergeer.
Koolstof voeren verbetert bodem
Een belemmering voor goede resultaten is het oude grasland niet. Afgelopen jaar won Vergeer de verkiezing Topkuil. De winnende kuil scoorde 958 vem, 58 dve, 33 oeb, 142 ruw eiwit en 79,5 vcos. Vergeer schrijft de goede kwaliteit ruwvoer toe aan een aantal keuzes. De melkveehouder gebruikt al jaren vloeibare kunstmest wat zorgt voor een goede dve/oeb-verhouding in het gras. ‘Ook voeren we al jaren koolstof in het rantsoen. Dat werk bufferend in de pens, maar zorgt ook voor homogenere mest die minder stinkt en de koolstof komt de organische stof in de bodem en het bodemleven ten goede’, stelt Vergeer.
Schapen bestrijden onkruid
Ook de 25 ooien met bijbehorende lammeren zijn een belangrijke schakel in het verbeteren van de grasmat. Ze bestrijden onkruid en slechte grassen en zorgen voor een dichtere grasmat. ‘In dit gebied is draagkracht de grootste uitdaging en dat moet komen uit de zode. Daarom zijn we zo zuinig op ons grasland en focussen we maximaal op bodem- en zodekwaliteit door structuurschade te voorkomen. Het geeft veel voldoening als er van dat blijvende grasland dan ook nog een topkuil komt.'
Bekijk hier de video waarin Bert Vergeer meer over het graslandmanagement vertelt en laat zien
Klik hier om op Bert Vergeer te stemmen als Beste Graslandboer 2020
REAGEER