zaterdag, 20 juli, 2019 De afweging om grasland wel of niet te beregenen gaat verder dan de rekensom kostprijs van de beregeningsinstallatie versus ruwvoerprijs. Nu het resultaat van een melkbedrijf steeds meer afhankelijk is van prestaties op het vlak van duurzaamheid, komt beregening in een ander perspectief te staan. Dat stelt Zwier van der Vegte, bedrijfsleider van proefbedrijf De Marke, die dit jaar in april al startte met het beregenen van grasland. Percentage eiwit van eigen land‘Op termijn is de gewasopbrengst bepalend voor mestplaatsingsruimte en is in duurzaamheidsprogramma’s van zuivelafnemers eiwit van eigen land een belangrijk kengetal’, aldus Van der Vegte. Hij wijst op de melkstroom PlanetProof van FrieslandCampina, waarvoor ten minste 50 procent van het eiwit van eigen land moet komen. In een droog jaar zonder beregening kan dat een flinke uitdaging zijn. Variable kosten per keer beregenen 110 euroDe variabele kosten van een keer beregenen bedragen al snel 110 euro per hectare, zo becijferde Gerard Abbink, adviseur van Groeikracht. Hij krijgt veel vragen van veehouders of beregenen van grasland wel uit kan. ‘Ik denk dat het financiële voordeel in heel veel jaren tegenvalt. Wanneer je gras voor tien cent per kvem aan huis kunt krijgen, kun je het gras beter aankopen.’ Voor VeeteeltGRAS, de bijlage die bij het tweede julinummer van Veeteelt is bijgesloten, zette Abbink de totale kosten voor beregenen op een rij. De jaarkosten op een bedrijf van 50 hectare, waarbij eens in de vier jaar intensief (zes rondes) beregend wordt, bedragen 1116 euro per hectare. Lees het hele achtergrondverhaal over het beregenen van grasland in VeeteeltGRAS.
0 reacties
|
Beregenen van grasland belangrijker dan ooit
De afweging om grasland wel of niet te beregenen gaat verder dan de rekensom kostprijs van de beregeningsinstallatie versus ruwvoerprijs.
Nu het resultaat van een melkbedrijf steeds meer afhankelijk is van prestaties op het vlak van duurzaamheid, komt beregening in een ander perspectief te staan. Dat stelt Zwier van der Vegte, bedrijfsleider van proefbedrijf De Marke, die dit jaar in april al startte met het beregenen van grasland.
Percentage eiwit van eigen land
‘Op termijn is de gewasopbrengst bepalend voor mestplaatsingsruimte en is in duurzaamheidsprogramma’s van zuivelafnemers eiwit van eigen land een belangrijk kengetal’, aldus Van der Vegte.
Hij wijst op de melkstroom PlanetProof van FrieslandCampina, waarvoor ten minste 50 procent van het eiwit van eigen land moet komen. In een droog jaar zonder beregening kan dat een flinke uitdaging zijn.
Variable kosten per keer beregenen 110 euro
De variabele kosten van een keer beregenen bedragen al snel 110 euro per hectare, zo becijferde Gerard Abbink, adviseur van Groeikracht. Hij krijgt veel vragen van veehouders of beregenen van grasland wel uit kan. ‘Ik denk dat het financiële voordeel in heel veel jaren tegenvalt. Wanneer je gras voor tien cent per kvem aan huis kunt krijgen, kun je het gras beter aankopen.’
Voor VeeteeltGRAS, de bijlage die bij het tweede julinummer van Veeteelt is bijgesloten, zette Abbink de totale kosten voor beregenen op een rij. De jaarkosten op een bedrijf van 50 hectare, waarbij eens in de vier jaar intensief (zes rondes) beregend wordt, bedragen 1116 euro per hectare.
Lees het hele achtergrondverhaal over het beregenen van grasland in VeeteeltGRAS.
REAGEER